2018-11-30 218 浏览
因为早前睇过啲饮食杂志介绍过呢间创意甜品店「菓甜品」,当中一款甜点「芝士粟一烧」劲搞嘢,像真度高之余,再睇番啲人嘅食评,大部分人都有赞无弹,值搏率高。故此,同朋友喺附近食完饭,就顺路过嚟探个虚实。铺面窄窄,加上铺前嘅冻柜乜都无,霎眼望落去欠缺吸引度,好易过门而不入。呢方面我就觉得要执执佢,因为,铺面放啲吸引嘅甜点,肯定有招徕嘅作用。虽然,有摆放个易拉架,但呢啲喺应该放晌街口嘅。咪睇铺面细细,走入内,都几深吓,一室以白色为主调,洁净明亮,墙上配以不同立体挂饰,简约别致。一边喺用餐区,另一边就喺开放式厨房,概略都可以睇到年轻嘅师傅制作各式甜点。每枱枱上都放有一瓶干花作点缀,都喺走一种小清新嘅路线。题外话,佢哋唔会主动提供清水,但有需要嘅话,亦都可以向店员要求。其实,我觉得索性放晌柜枱,等客人自由取用仲方便。餐牌印刷得几靓仔,图文并茂有晒「样办」做参考,而逐页睇睇,头几版喺多款创意甜点,实属打卡之选,之后几版分咗类别为即焗窝夫系列、Mövenpick 雪糕新地系列、自家制传统糖水系列。除咗甜点,仲有啲特饮及花茶供应,所以,唔好甜品嘅,嚟饮吓嘢都OK。芝士粟一烧 $58为佢而嚟,喺目标嘅必点甜
。故此,同朋友喺附近食完饭,就顺路过嚟探个虚实。
芝士粟一烧 $58

为佢而嚟,喺目标嘅必点甜品,不过,遇上佢唔喺必然,因为制作较繁复,所以每日限量供应,加上又喺店内人气招牌,一早卖晒真喺常事。我哋算嚟得早啩,有幸试到呢条「粟米」。
芝士粟一烧
招牌即喺招牌,样真度极高,如果唔喺有啲装饰,单单揸住佢,肯定都以为喺条真粟米,因为啲粟米粒做得好细致,切开佢,粟米芯都有埋架。最抵死喺面面嘅忌廉芝士扮牛油,每个细节位都好认真
芝士粟一烧
既然做成粟米样,就唔可以得个样,入口黄色部份喺粟米味慕丝,坚浓郁粟米味,又带少少蜜糖香,形神俱似,真喺好得;而白色部份(连埋消化饼底)喺传统嘅维约芝士饼,做得够挺且芝士味浓
;配上香脆嘅爆谷或粟米片,都好有风味。
意式黑松露咖啡奶冻 $54

黑松露、咖啡都喺小弟嘅「飞弗」,喺估唔到同一时间出现晌一道甜点之上,呢款奶冻俾人有种好崭新嘅组合。虽然只喺一道简单意式奶冻,但卖相绝对唔迤,伴碟有蛋白做嘅草菇,咖啡味嘅马卡龙,仲有奥利奥朱古力饼碎及脱水红莓干。
意式黑松露咖啡奶冻
放一小口奶冻入口,先喺一阵阵黑松露香味,之后再渗出醇香嘅咖啡味,而口感柔滑唔削身,出奇地无违和感,真喺做得唔错呀
!马卡龙估计都喺来货多,但所选嘅质素都唔差,面面脆口,咬落去烟烟韧韧,且喺少甜版本。
香蕉太妃 $55

香蕉、拖肥类甜点又喺好啱我,呢道由经典嘅香蕉拖肥批一个华丽转身化成为「太妃」新形象,卖相颇吸引吓,批壳换上拿破仑酥皮条,混入香蕉肉、拖肥酱、忌廉,既有创意,又有卖点。
香蕉太妃
先处决掉面层嘅酥皮条及香蕉肉,前者烘得酥脆香口,后者加咗少少沙糖并以火枪烧过,做成焦糖,令件香蕉肉更香甜。一羹插到底中,试试同时几样食材入口嘅滋味,集香浓、软滑、酥脆于一身
。话时话,点解叫「太妃」?同个外观靓唔靓无关,做开甜品嘅人都可能知,焦糖酱呀、焦糖牛奶酱呀、拖肥酱呀,有个别名叫:太妃酱,其实源于「拖肥」一词所取嘅谐音喔!
香蕉太妃
睇过𠮶篇杂志专访,原来店主开店初期都遇过大难题,幸好得爱做甜品嘅旧同学相助。依家做饮食本身已经唔容易,而甜品生意更有时间性,每日唔会任可时段都咁多人帮衬,况者,尖沙咀区本身亦有唔少甜品铺,竞争非常剧烈,但愿小店能保持出品之余,继续发挥创意,有水准就自然开花结「菓」!
$55 (其他)