2021-04-28 124 浏览
平时都好钟意去深水埗一带嘅大排档食小菜,今日想特别啲,食好少少,朋友就介绍咗我嚟呢间中菜馆食。首先环境喺长沙湾一带真系算有高级感,环境好企理,坐得舒服而且好阔落!《黄金虾多士》$108即炸嘅感觉真系好正,多士劲香脆!即使摊冻咗都仲系好脆口,虾肉够肥厚又弹牙,好味!《特色鲜沙姜煎鸡》$138呢个沙姜鸡真系买少见少,因为新鲜沙姜我都系第一次食,出面大部份嘅餐厅都系用沙姜粉,同埋鸡肉煎完之后好香好好味。《凤梨脆皮咕噜肉》$118咕噜肉汁好够,唔会好干,而且都好香脆,皮就中中等等唔算太薄,惊喜嘅系凤梨用新鲜嘅凤梨,唔系罐头菠萝,整体来讲都值得推介。《原笼荷香金银蒜蒸龙趸球炒饭》$168超推介!炒饭湿润度适中,亦都有口感,而且又大量蛋丝同埋劲香蒜蓉味,净系呢个炒饭都食到停唔到。龙趸球好肥美,好软嫩,份量都算好多。《生磨蛋白杏仁茶》$32个人本身唔系好钟意杏仁茶,朋友嗌左所以我就试一试,点知都OK,杏仁味唔算好重,唔使每一啖都食到好多蛋白,亦都唔太甜,年纪大啲食都唔会有负担。 总括嚟讲觉得呢间中菜馆真系几高质,虽然价钱唔系最亲民,但系呢个味道值得付出。

《黄金虾多士》$108

《特色鲜沙姜煎鸡》$138