2017-04-11
兰桂坊近年私房菜多左好多餐厅或者私房菜,好多水准真系唔错,有时见客都适合直接约after lunch时间去一路试菜一路倾,而呢度气氛偏暗,好啱倾密计!三菇六耳泡乌冬食得多日式乌冬,通常都系豚肉呀牛肉,全素乌冬我估就冇几多人试过,所以趁第一次见就order左呢个三菇六耳泡乌冬,首先佢呢个乌冬睇落真系一滴油都冇,连汤都系素,清得好紧要,不过又唔会话好淡,然后就开始试下D乌冬,好明显系手打,有食开乌冬都会分得到手打乌冬系会比较烟韧同埋滑,几好。至于味道就真系好清好素,但又会话无味,三菇六耳就各少少咁啦,加两条白菜,一人份量叫做啱啱好咁。如果要评呢个乌冬,味道几好,但系确实好特别,其他地方冇!凤梨鸭松黄金炒饭呢个饭又系其他地方唔会有得食,向来我食炒饭会第一时间注意,就系睇佢油唔油腻,好多地方D炒饭一系就好油,一系就好湿,所以如果见到油腻炒饭或者湿到不似饭形我通常会即时扣分,fovea呢度嘅炒饭就睇落干身爽口(至少今次系),另外睇炒饭炒得够唔够均匀,因为配料都带唔同味,一唔均匀呢,成个饭就格格不入,呢个就考炒功,咁呢个就通常都合格嘅,呢个饭合格有余,呢个饭仲有少少特别就系用左鸭松,都几重味,夹埋
三菇六耳泡乌冬
呢个饭又系其他地方唔会有得食,向来我食炒饭会第一时间注意,就系睇佢油唔油腻,好多地方D炒饭一系就好油,一系就好湿,所以如果见到油腻炒饭或者湿到不似饭形我通常会即时扣分,fovea呢度嘅炒饭就睇落干身爽口(至少今次系),另外睇炒饭炒得够唔够均匀,因为配料都带唔同味,一唔均匀呢,成个饭就格格不入,呢个就考炒功,咁呢个就通常都合格嘅,呢个饭合格有余,呢个饭仲有少少特别就系用左鸭松,都几重味,夹埋菠萝嘅清甜令成个饭D味道好易入口,同埋好易记得个味,可以重覆再试嘅一个饭,good!