2020-04-07
最近疫症肆虐,都好少出街食饭,朋友生日想揾间静静地嘅西餐厅两个人食饭,揾咗一间位于荔枝角工厦嘅隐蔽西餐厅,睇Menu佢地嘅菜式有别于一般西餐厅,有少少创作料理/私房菜嘅感觉。呢度环境布置简洁优雅,墙上有手绘图案,整体感觉雅致舒适。入座时店员会帮食客量体温👍🏻晚市有Set Dinner,自由配搭3 course、4 course或5course,配合倒唔同胃口嘅朋友。由于我地想试某啲嘢响Set Dinner上面无,最后选择咗散叫。落好Order之后店员随即奉上餐包,枱上有意大利黑醋同埋橄榄油,如果钟意亦可以叫店员提供牛油。外脆内软嘅面包沾上黑醋油,真系好正😋是日餐汤:青豆汤$68青豆汤好特别,淡淡豆香味。芹菜头汤$68表面有一层用芹菜头打嘅泡,店员细心讲解同个汤搅拌饮。呢两款汤都系第一次饮,又几好味😋西柚青瓜沙律配大叶汁$88店员推荐嘅沙律,青瓜经过特别腌制,味道清新。加埋完全唔苦涩嘅西柚肉,大叶汁微酸,成个配搭都好Match,好开胃。青苹果金门火腿华多芙沙律$98华多芙沙律入面嘅材料有苹果粒、西芹粒、提子干同埋合桃仁再加上沙律菜,第一次食呢款沙律,原来非常好味😋 青苹果片微酸,金门火腿
呢度环境布置简洁优雅,墙上有手绘图案,
整体感觉雅致舒适。
入座时店员会帮食客量体温👍🏻
外脆内软嘅面包沾上黑醋油,真系好正😋
是日餐汤:青豆汤$68
青豆汤好特别,淡淡豆香味。
芹菜头汤$68
表面有一层用芹菜头打嘅泡,店员细心讲解同个汤搅拌饮。
呢两款汤都系第一次饮,又几好味😋
西柚青瓜沙律配大叶汁$88
青苹果金门火腿华多芙沙律$98
华多芙沙律入面嘅材料有苹果粒、西芹粒、提子干同埋合桃仁再加上沙律菜,第一次食呢款沙律,原来非常好味😋 青苹果片微酸,金门火腿唔会太咸,又系全部嘢都好Match~
纽西兰青口白汁忌廉意粉$168
其实蕃薯妹本身好唔钟意食青口,不过寿星话事!之但系试咗一只呢度嘅青口,竟然又几好味🤔 口感唔会鞋,有鲜味,肉质滑🤨🤨 最后我食咗三只🤣
意粉我俾更加高分,意粉软硬度适中,忌廉汁嘅稀稠浓度亦啱啱好,沾黏住每一条意粉。
红酒炖牛脸肉配紫蕃薯蓉$228
店员介绍,牛脸肉要腌两日时间,认真系用心制作嘅菜式,食落口口感好得意,好软身,有少少似牛腩。我觉得最特别嘅系佢哋嘅紫蕃薯茸,甜甜地嘅蕃薯蓉好好味,好少会见倒呢种伴碟。
朱古力心太软$68
甜品时间,我地太饱只叫咗一个佢地嘅招牌甜品「心太软」,呢度系用比利时朱古力制作嘅心太软,朱古力味唔会好甜而且香浓顺滑😋😋 超正!
寿星仔非常满意今晚呢间餐厅,我个肚皮都大满足🥰