2017-08-27
Popwalk 果边开左咁耐,都好少行过去果边,听闻开左好多新餐厅都未试过,心思思成日想试新野!加上早前见到Yahoo团购,有名苑酒家有呢个“4人九大簋晚市套餐“($498唔包茶介加一),但都谂住同屋企人去试下啦!!订左6点,去到都系得一台食客,陆续先有人入座!本身因为订台果时系订4人,临时加左个人变5人, 门口知客就话我地唔预早通知人数变左,因为full booking 安排唔到大啲嘅台,都系坐番4人细台!(呀姐语气有少少串,但态度还好!(其实我地都无要求过要大啲台!)等左一阵先安排到我地入座(其实都无得转台,都系本身果张加多个位,唔明点解要我地等....)一坐低, 阿姐问我哋饮咩茶,然后拎咗啲茶出嚟同埋一杯秋葵干, 阿妈就话系咪送嘅,侍应行过就话唔系,系要收番$28......有少少觉得怪怪....其实如果唔食系咪可以比番佢,就唔收钱? 不过我地都几钟意食秋葵,咁就是旦啦!都几香脆可口几好食嘅!!!个造型都几得意!!要赞下先系,上菜速度好快,员工都好快手!一开头上嘅系头盘!“陈醋珊瑚红海蜇头“+“沙姜猪手“!份量都唔算少!第一次食珊瑚红海蜇头,其貌不扬,质感好爽口!好好食!陈醋酸酸
秋葵干
要赞下先系,上菜速度好快,员工都好快手!
一开头上嘅系头盘!“陈醋珊瑚红海蜇头“+“沙姜猪手“!份量都唔算少!第一次食珊瑚红海蜇头,其貌不扬,质感好爽口!好好食!陈醋酸酸甜甜,好开胃!
陈醋珊瑚红海蜇头
“沙姜猪手“略厌唔够冧,相对比较爽口!但陈醋应该系后加,猪手沙姜味出啲!
沙姜猪手
“荷香笼仔蒸生猛海虾8两“
海虾几大只,爽口弹牙!
荷香笼仔蒸生猛海虾8两
“鲜响螺炖冬瓜盅“
味道较浓,可能因为有响螺,有一股咸香鲜味,清甜消暑,冬瓜盅份量都够一人碗半!
鲜响螺炖冬瓜盅
鲜响螺炖冬瓜盅
“宫廷红金奖虾酱海山骨“
腩排用虾酱腌过,炸得香脆,热辣辣好惹味!!真系几好食!
宫廷红金奖虾酱海山骨
“蒸珍珠龙趸1斤“
鱼都几新鲜,蒸得岩岩好,唔会韧,肉质鲜甜嫩滑,鱼皮有丰富胶质!
蒸珍珠龙趸1斤
“黄金脆皮烧鸡半只“
平时去饮到食鸡果阵都已经唔想食,因为太饱,冻冰冰,啲皮油油咁....但呢度啲烧鸡,皮好脆,又热嘅!啲肉又唔鞋!食左几旧!
黄金脆皮烧鸡
“黑松露酱蛋白炒饭“
炒得比较干身,粒粒分明,唔算油!但蛋白炒到好大块,松露味亦不算突出!
黑松露酱蛋白炒饭
“甜品桂花红豆糕“(唔记得影相就食哂!)清甜可口,唔会过甜!
食完都坐左一阵倾计,唔会话食完就赶人走!埋单$600几蚊,菜式质素算都几满意!