2012-05-01
平时大多数食住家饭,尽量都返屋企煮,今晚两公婆收工晏咗,索性出街食,于是孖埋姨仔去「又一间」搞掂就算。好耐之前跟过住同区嘅老死嚟食过,感觉唔错,所以,今次就带老婆嚟试吓!晚市套餐(配餐汤或沙律,加杯啡茶),有中有西,又有东南亚嘢,菜系无一个明确定位,似系茶餐厅,食物多元化,但比起嚟,环境就舒适好多。一室光洁,白砖墙配盏波灯,黑地砖配白格仔,最钟意系坐卡位,阔落宽趟又好挨。虽然我哋各有各拣,晌餐牌拣番自己心头好,不过,全部嘢就一齐分享。印尼炒饭 + 鸡肉串烧 $49依个配搭系晌中式晚餐个餐牌度,真系有啲奇趣呀!个印尼炒饭几好㖞,饭料十足,有鸡肉、火腿、蛋碎、生菜丝、洋葱粒、花生碎同少少肉松,加两只虾,炒得干身唔硬,份量又唔少;而两串鸡肉串烧就漏咗,我哋食咗半兜饭都仲未见有,追追先后补番,鸡肉串烧好一般,鸡肉有啲死实,食之无味弃之可惜嘅级别啰!招牌牛腩炒河 $39一嚟到见个献汁多到成河真系有啲担心,幸好系炒河幼细得嚟有韧度,夹起唔易断,几滑溜。而且牛腩炆得松化非常,够晒腍身又有肉味,不愧招牌,若非献汁太多,咁就做得好出色。姨仔好钟意食辣酱,示意服务员,就拎嚟一大支泰国「是拉差椒酱」(唔系打
印尼炒饭 + 鸡肉串烧 $49
依个配搭系晌中式晚餐个餐牌度,真系有啲奇趣呀!个印尼炒饭几好㖞,饭料十足,有鸡肉、火腿、蛋碎、生菜丝、洋葱粒、花生碎同少少肉松,加两只虾,炒得干身唔硬,份量又唔少;而两串鸡肉串烧就漏咗,我哋食咗半兜饭都仲未见有,追追先后补番,鸡肉串烧好一般,鸡肉有啲死实,食之无味弃之可惜嘅级别啰! 招牌牛腩炒河 $39
一嚟到见个献汁多到成河真系有啲担心,幸好系炒河幼细得嚟有韧度,夹起唔易断,几滑溜。而且牛腩炆得松化非常,够晒腍身又有肉味,不愧招牌,若非献汁太多,咁就做得好出色。姨仔好钟意食辣酱,示意服务员,就拎嚟一大支泰国「是拉差椒酱」(唔系打错字,真系叫「椒酱」,好有趣嘅名字),小弟唔嗜辣,所以对辣酱无研究,据说是拉差椒酱晌泰国系经典,适用于炒菜或凉拌,亦可直接当沾酱用,风味又酸又辣且蒜香浓郁,系嘅牛腩嘅好老友。 拿破仑意大利粉 $58
依个唔系晚餐之内,系散叫意粉,加$5,改为宽条面,另外再加多$15转套餐,多咗餐汤、沙律同饮品。餐汤要咗中汤,猪骨煲粉葛,OK㖞,唔会水汪汪淡茂茂,有啲葛味;沙律系普通沙律菜加少少杂果、红腰豆、蕃茄,沙律菜爽脆,又系唔错;主菜个拿破仑意大利宽条面,面条烟韧有咬口,可是沙乐美肠有少少过咸,而且蕃茄酱唔点酸,卖相叫几好,但味道差少少。 冻朱古力
老婆要热柠水,姨仔要咗冻鸳鸯,小弟则拣杯冻朱古力,冻饮另加$2,不过就算晚市都唔收加一,有茶餐厅嘅收费风格。冻朱古力以唂咕粉开冲,非朱古力粉,所以,味道较浓郁甘苦,不过,最弊系唔够冻,啲冰溶晒都系叫凉凉哋,小姐,唔该加啲冰丫!