2024-10-23
周末带咗老豆老妈子出嚟食午餐,我妈建议去大角咀之前同佢好姐妹一齐食早茶嘅中菜馆,老母非常推荐我,所以就应承佢带佢哋过去𠮶度食午餐。嚟到呢度先知道菜馆叫【盈图】,装修都几华丽,难怪阿妈会钟意呢度,佢老人家平时就系钟意一啲好豪华嘅体验。攞咗餐单,我就畀老豆老母叫佢哋钟意食嘅嘢,随便叫,反正我请客。先上咗鲍鱼烧卖,系非常奢华嘅烧卖,鲍鱼好大只,而且睇落非常鲜美,透住汁水,然后每一口都好弹,非常享受咬烧卖嘅每一刻。然后就系姜鸡包同流沙包,包入面嘅鸡肉馅料好饱满,然后姜味十足,带一啲咸香,再搭配比较甜嘅流沙包,简直食一流,绝配!流沙包嘅内陷,好香,好滑,睇住老豆老母食嘅时候就已经流口水。仲有我个人超级钟意嘅鱼肚,肉质真系好嫩,鱼肉入口即化,都唔需要点咬,然后鲜味好足,非常清香。食完呢餐,我都觉得呢间菜馆真系唔错,睇佢哋仲有其他睇落好好食嘅菜色,下次一定会再嚟品尝!!