2020-10-25 95 浏览
食泰国菜点可以唔去九龙城,经过城南道一间好吸睛嘅小店- 泰象馆,menu 价钱又好亲民,一于入去试下。两个人食眼阔肚窄,但好多嘢都好想试 。就谂紧唔想成日食泰国菜嚟嚟去去都系重复嘅菜式,见到个menu有啲特别嘅菜式,一于就叫来试下。最后叫咗烧牛肉沙律、南瓜海鲜焗饭、炸虾饼。去亲食泰国菜通常都食柚子沙律或青木瓜沙律等等,今次就试咗个烧牛肉沙律。有惊喜!有惊喜! 呢个沙律简直系食到材料嘅新鲜,除咗有一片片嘅烧牛肉之外,其他嘅材料包括大葱、红萝卜丝、番茄及洋葱。烧牛肉本身烧烤过, 而且牛肉好入味, 配合佢嘅泰式酸辣汁, 酸酸辣辣, 食落去好开胃醒神, 不过就真系食紧传统嘅泰菜咁, 泰式酸辣汁都真系几辣,配埋大葱、洋葱,材料新鲜到食落去“索索声”, 大葱同洋葱嘅葱味,既呛口,但好清新, 一啖浓味嘅牛肉配一啖清新嘅葱菜, 中和了牛肉的肥腻感, 做前菜真系好开胃。又系因为唔想食菠萝炒饭或泰式肉碎炒饭,于是点了个睇相都好吸睛嘅南瓜焗海鲜饭。真系有成个南瓜㗎!南瓜里面承载著海鲜炒饭, 炒饭里面有鱿鱼粒、青口粒、蛋丝、杂菜粒同大南瓜粒,还有淡淡的椰奶香, 焗饭不算重口味, 而且炒饭炒得好干爽 , 食完

两个人食眼阔肚窄,但好多嘢都好想试
最后叫咗烧牛肉沙律、南瓜海鲜焗饭、炸虾饼。

烧牛肉沙律

南瓜里面承载著海鲜炒饭, 炒饭里面有鱿鱼粒、青口粒、蛋丝、杂菜粒同大南瓜粒,还有淡淡的椰奶香, 焗饭不算重口味, 而且炒饭炒得好干爽 , 食完个饭你仲可以用匙羹刮南瓜肉出嚟食, 真系啖啖南瓜肉, 好有纤维好健康!

南瓜焗海鲜饭

炸虾饼
一碟切开有八件,虾饼食落去香脆可口,而且质地比较实在,食得到有少少虾味。虾饼都系配泰式甜辣酱来吃,虽然系切件,每件虾饼都好大件,食得多都觉得好饱。
炸虾饼

真系要推介呢杯特饮-金不换菠萝冰。 好少系其他泰菜餐厅见到有金不换嘅特饮,最初见到都考虑咗一阵好唔好叫嚟饮,怕金不换嘅饮品会唔好饮?
但当我第一啖饮入口,绝对系觉得冇叫错。泰菜入面经常使用嘅香料金不换,竟然放入杯饮品度做沙冰都可以好好味,成杯菠萝沙冰充满金不换𠮶种独特嘅气味,而且都会饮到 小小金不换嘅纤维粒, 酸酸甜甜的清新味道,沙冰打到好幼滑,完全唔系咬紧冰粒,好顺喉好舒服,如果去泰象馆食必定要饮呢杯特饮。
金不换菠萝沙冰

2020-10-22