2011-04-01 30 浏览
4人聚会cake日,又去Antique Patisserie呀,原来喱间店已搬左舖了,不过都仲系中环,据闻装修左之后仲靓,于是就再去了,thx aeris book位>3<,果然系搅手,而加搬左去胜香园后面既楼梯直上,白色既门面,色彩缤纷既墙纸,不过好似以前既蓝色门比较靓点呀~!tea room 系楼上既,由白色门框既位置上去,入到坐的位置,好靓呀,同以前既格局差唔多,依然咁华丽呀,个场同以前好似差唔多大,只系个格局正方形左,同光猛左好多,有窗果然光猛好多,又可以摆好多花,感觉几舒服~!有4张卡比我地(因为有4人),讲起喱张来卡既来历...都真系有d唔太明@@"...大约系打去book时,要系tea room食既话,系要先预缴既,如cake set就要buy cake card咁先可以入去tea room,(只系buy一个cake唔可以入去tea room食架,我估可能因为要有最低消费卦...),张卡有咩特别既意思既(冇拆冇平既,当入场卷啦..),不过唔知储齐左有冇其他优惠了,喱个制度有少少烦同难明...@@"...不过可能佢想保持个地方宁静既feel卦~!真系要特别鸣

有4张卡比我地(因为有4人),讲起喱张来卡既来历...都真系有d唔太明@@"...大约系打去book时,要系tea room食既话,系要先预缴既,如cake set就要buy cake card咁先可以入去tea room,(只系buy一个cake唔可以入去tea room食架,我估可能因为要有最低消费卦...),张卡有咩特别既意思既(冇拆冇平既,当入场卷啦..),不过唔知储齐左有冇其他优惠了,喱个制度有少少烦同难明...@@"...不过可能佢想保持个地方宁静既feel卦~!真系要特别鸣谢aeris既讲解and book位呀>3<~~~~~~~~!佢唔讲解我都唔知haaaaa~!

我地叫左tea set,$80,一件cake+茶,喱到有好多款茶叶拣既,仲可以比你拎来闻下拣左先,我拣左ACTE II(成份约有,莓果,焦糖,醇厚花,向日葵and玫瑰花瓣),我对花茶其实冇咩研究,只系闻落个味有少少甜甜地几香好似唔错,于是就拣左了,ACTE II,属于绿茶来既,味道有少少甜,比较重花香味亦略带点果味,不过系绿茶之下个味都系偏清少少既,都岩我,因为i like green tea la haaaaaaaa~!

CONCORD CAKE,主要比佢个外表吸引,因为几特别,好似城堡呀,仲要特别大个,喱次真系挑战极限拣左朱古力味既蛋糕,一定好甜呀,果然真系好甜....外层(圆柱形)系朱古力甜饼来,食落几松化,少少甜,入面系朱古力慕士蛋糕来的,好浓朱古力味,同好好好甜呀,其实个朱古力味系唔错呀,只系觉得太甜,我估都几岩like朱古力同食到好甜既人仕~!(不过唔知点解又食到少少咖啡味..@@")

BLUEBERRY CHEESECAKE,虽然系比较普通,不过反而系3件之中最好食呀,可能因为我本身钟意卦,芝士味都几重,不过又唔觉得好漏~!

SALTED CARMEL PISTACHE,个顶有块马卡龙几靓,外面既蛋糕系盐焦糖味,入面底层系朱古力蛋糕,中间绿色既系开心果酱,整体来讲系唔会好甜既喱个,不过我只系试左一啖之下,唔太敢讲好唔好食呀,只系觉得唔漏又唔太甜好似唔错~!

马卡龙,粉红色既系玫瑰味,味道带点玫瑰香清清唔错,啡色系黑朱古力味,唔算太甜都唔错,不过个人比较钟意玫瑰味多点呀~!

综合来讲个场依然咁华丽,华丽得来又有点写意既feel,可能因为多左个窗光猛左and多左d花有少少生气卦,甜品方面觉得d款有d唔同左,冇左上次食果个款了,不过就多左d新款咁啦,记得上次食果个柑桔慕斯蛋糕唔错,不过而加唔见左了,喱次食既蛋糕比较偏甜,主要系我叫果个......至于茶方面,喱次feel易冻左同少左,可能唔够保暖呀个茶壶~整体来讲我都系比较钟意以前果间多点~!

2011-03-26