2017-12-21
旺角开左一个新商场,用绿色概念做主题,加入左大量绿色植物元素,名为「The FOREST」,为港人同游客一个崭新购物点。行到一楼,见到一间餐厅又系以植物布置,感觉舒适雅致,就被吸引过嚟。好多半悬嘅植物,做成一道挂帘,万绿丛中用餐,添上一抹清新!中午时段餐牌只有两张,早午餐12:00-17:00供应,另一张系散点食物。叫左一个SET同朋友SHARE,再叫左啲散点食物。早午餐 《1 + 2 +3》 $98热班兰咖啡+$8 - 泡沫丰富,咖啡味香,只有淡淡班兰味道,如果加重班兰味道,会更加平衡。椰香黄咖哩鸡扒配丝苗白饭 - 饭量多,咖哩汁够。黄咖哩入面有椰香味,闻落已经好香,入口味道带甜,几好食。咖哩汁应该系就咁淋上鸡扒上面,所以鸡扒入面系冇乜咖哩味,唔够入味。丝苗白饭上面加左啲炸椰子丝,香口,更有风味。泰式糕点(西米糕同椰青肉大菜糕各两件) 跟餐甜品都有摆碟,算系几有心思。西米糕唔多讲,基本上间间餐厅都做得好食。椰青肉大菜糕入面有一条条椰青肉,味道清甜爽口,我同朋友都用手去攞,以为外面系有个胶壳,点知原来系冇包装嘅,用叉食就得, 一个一口!芒果蟹肉沙律配柑桔汁$82 - 柑桔酱汁系一
叫左一个SET同朋友SHARE,再叫左啲散点食物。
早午餐 《1 + 2 +3》 $98
芒果蟹肉沙律配柑桔汁$82 - 柑桔酱汁系一碟另上,味道似「益力多」,唔太啱我口味。沙律下面有啲小蕃茄,新鲜芒果肉大大粒,最惊喜系有真·蟹肉,一梳梳,味道鲜甜仲要超多,呢个好味又抵食!
惹味拼盘(小)$88 - 菠萝鸡翼 、庶虾、青柠鸡槌、炸鸡卷、鱼饼每款有两件,全部都热辣辣。
鸡翼去左骨,入面酿有菠萝粒,再用竹签串住,食得好方便。
鸡锤造型可爱,有少少青柠味,但就细只啲,一啖都食完~~
鲜热情果梳打$36 - 最后要大赞呢个特饮,自己好钟意热情果味,𠮶种香甜嘅特殊果香味真系好正,同埋可以咬‧咬‧咬百香果籽,实在大爱。 但喺香港我未饮过新鲜热情果做嘅饮品,本地热情果一向偏瘦偏酸,又冇稳定供应,所以冇乜餐应有新鲜热情果。热情果又益处多多,养颜美容、生津止渴、帮助消化、化痰止咳、延缓衰老……点可以唔爱死佢呢?! 加左梳打减低酸味,更加好饮。呢杯梳打,会系我再嚟食嘅最大原因~