2017-10-16 2848 浏览
好多次喺尖沙咀晚饭完都行过黎viatokyo望望,想食埋甜品先番屋企,但等位嘅人都多,只好买雪糕筒拎走,堂食没有我的份儿。是日喺附近食完韩国野,仲系好空虚,未见饱肚,加上时间尚早,终于成功食到了。黎到嘅时候都有一大班人等紧位,不过我见系等大枱,所以最终等左十分钟左右就入座。尖沙咀店比起铜锣湾已经多啲位,当然都称唔上系阔落。佢地嘅雪糕出名就系人都知,特别系抹茶控相信都试过。餐牌供应雪糕为主,有抹茶、牛乳、焙茶,仲有重新回归嘅皇室奶茶味,另外仲有沙冰、抹茶卷、抹茶蛋糕、饮品等。设最低消费,每人要惠顾一款甜品/饮品。我记得之前都食过佢地嘅草莓牛奶沙冰,𠮶阵印象都唔系话特别好但点解我今次都系食冰呢,全因为见到有人分享过黑芝麻沙冰,好想食好耐。为满足低消,本来打算再点一份稳阵嘅抹茶雪糕,起码试过,亦都钟意佢地嘅抹茶、焙茶雪糕。但见到餐牌上有两款万圣节限定嘅甜品,供应至31/10,包括系刨冰同芭菲,一见到限定,我同忍唔住喇,刨冰嘅图片好可爱,所以挣扎完都系点左冰品。一向都钟意食冰品,任务不难完成,味道还可以,可是卖相太强差人意。如果讲到冰,都系花钱喺铜锣湾嘅氷屋比较划算。而且每人点一份沙冰,人均已

我记得之前都食过佢地嘅草莓牛奶沙冰,𠮶阵印象都唔系话特别好

而且每人点一份沙冰,人均已经80几蚊,性价比唔高,用黎食多杯雪糕仲抵啲

黑芝麻沙冰 $80
餐牌上文字显示沙冰系80蚊嘅黑芝麻沙冰,但图片显示嘅系$85嘅黑芝麻忌廉沙冰,上面有一督黑芝麻忌廉,个人认为有多少令人误会

一系就两幅图show哂,一系就显示对的图片。当实物黎到,我见唔到面头嘅忌廉,都有少少失望,而且唔算砌得好靓。
黑芝麻沙冰卖相都几型,黑色的酱,即系芝麻糊物体淋左喺沙冰上。沙冰嘅size比氷屋来得细,但印象中已经比上次喺度食嘅草莓牛奶冰大少少。
芝麻酱嘅味道其实几浓郁,唔算稠身,甜度可接受。但主要系淋喺面,里面唔够酱,亦冇提供炼奶俾我地,所以食净大半碗冇味嘅冰

沙冰嘅质地唔系滑溜,打得唔系好碎,冰感重,唔会食得特别舒服。食到中心会有少量红豆同两粒白玉,冇乜特别。

南瓜刨冰 $85
令人无言的南瓜刨冰,因为图片睇起上黎系比较可爱,冰唔多,但目测酱嘅份量系覆盖整个冰。所谓图片只供参考我都理解,不过唔想接受,如果我去旺中俾三、四十蚊就话啫…实物嘅冰多,但酱好少,完全冇澎湃嘅感觉(如果食过氷屋会知道讲的是什么)。
重点系店员系漏左唧上焦糖酱,所以一上枱只有一督黄色酱,卖相零分
期后店员补番焦糖酱俾我地,自己淋番喺面头。

个人不特别喜好南瓜,但食落都同刨冰冇乜违和感,南瓜蓉稠身,口感仲有少少纤维感,咸咸地,加入焦糖酱,其实味道系唔错,亦都唔腻。
中心有少量脆饼,有啲似乐家杏仁糖里面嘅拖肥。但80几蚊个冰黎讲,份量唔够大方。好在呢款有附上一少杯奶,食到冇味可以加少少。

整体黎讲,还是食番雪糕、抹茶或者其他甜品比较稳阵。

2017-10-12
$80 (宵夜)