2014-03-16
1998 浏览
係尖沙咀兜兜轉轉很累人,來到agnes b小休一下。除了店面有坐位,旁邊的卷子裏都有幾張枱可坐。店前的枱攞得十分迫,人人拉啲圓枱圍住自己,兩個人霸兩張圓枱四個位,讀書寫字打電腦等,同平時係星記見到嘅情景一樣。退到旁邊卷子碰碰運氣,六人枱中間有個吉位,即刻坐低,慢啲都比人霸埋。旁邊位可能離賣野嘅店員較遠,好多人無買野齋坐,甚至食自己帶黎嘅野,唉。由於得一個位,友人只好企住食,感覺好差,消費都好似黎乞咁,成枱係垃圾又無人執。落單時叫latte的,覆單都係,但出黎唔知點解變左cafe au lati,其實係咪一樣我唔識分呢?飲落咖啡香滑夠熱,係同加拿大飲嘅咖啡一樣味,突然思鄉添。本人覺得好好飲,但友人不喜,所以變成我獨享了。要左件蛋糕delices,朱古力味好濃好好味,蛋糕望落好硬咁,但食落仲好濕潤好綿。賣相精緻,上面啲朱古力漿流落黎整到件件一樣樣架。係排隊買野嘅其間,有幾個國語人打尖,唔排就沖埋去買,店員無阻止仲serve左佢地先,點知買完又話唔係要個樣要換喎,搞左好耐先買到。