2021-07-29
系葵涌返工嘅朋友仔一定食过位于KCC商场地铺Little Prince~位置唔起眼,但一到中午离远就会见到门口有好多人排队同等外卖~先不评论食物质素,但老板娘嘅态度就真系认真麻麻!亲身经历过俾佢呼喝,就完全明白点解Openrice大部分食评都指态度差劣问题。午市套餐系各种款式嘅意粉套餐,套餐包一杯热饮(咖啡、奶茶、柠水、柠茶),冻饮另加$2,是日餐汤加$5,另外可以加多小小钱转咖啡、鲜奶、梳打系列饮品。本身唔饮咖啡奶茶,通常都系饮冻柠茶。🍝 烟三文鱼、烟肉、忌廉白汁意粉(+冻柠茶)$58评分:★★★★☆平时都叫开呢个意粉,水平一直都Keep到,只系试过一次个意粉整体会略咸。意粉分量对于女士黎讲刚好,即叫即煮,上菜时够热,意粉口感适中煮得刚刚好,唔会过淋或过硬,够哂弹牙,煮意粉时间掌握得好好。忌廉白汁意偏向浓稠,奶味偏重,意粉做到挂汁。烟三文鱼、烟肉份量算多,烟肉唔系煎左香脆个只,只系普通加落去煮,但两者个咸味配合埋个意粉刚刚好,食哂唔会话觉得好口干。可以食辣嘅朋友仔就记得问店员拎埋辣椒tabasco加落意粉,顿时令到油腻感减半!-----------------------------
烟三文鱼、烟肉、忌廉白汁意粉
🍝 烟三文鱼、烟肉、忌廉白汁意粉(+冻柠茶)$58
评分:★★★★☆
冬荫公凤尾虾意粉
🍝 冬荫公凤尾虾意粉(+冻柠茶)$58
评分:★★★☆☆
意粉一如既往上面所描述嘅出色,有冬荫公味道,酸酸辣辣,食得出有加到椰汁嘅味道,配料算丰富,有约4-5只凤尾虾,爽脆得黎唔会有雪藏味,有埋蕃茄仔、草菇、几片烟肉,喜欢食冬荫公嘅可以一试。
麻辣牛肉意粉
🍝 麻辣牛肉意粉 $60
评分:★★★☆☆
值得一提系呢间店每个月都会推出一款限定的新口味意粉,为顾客带黎小小惊喜,食厌左日常嘅餐牌都可以试下新口味。钟情食辣嘅我见到🌶麻辣口味又点会放过!意粉质地冇得点挑剔,讲番今次个麻辣牛肉味,酱汁够哂麻辣,食到中段已经Feel到个咀麻麻地,个辣度正常,唔算太辣,属于大众可接受嘅辣度。牛肉唔鞋口,几滑身,够哂入味,一碟意粉都有好多块牛肉,绝对唔孤寒。意粉有埋红萝卜丝,爽爽脆脆。但呢个意粉愈食愈觉得腻,食过一次唔会再Encore。
🌟总括:款式多,即叫即煮,价钱OK,所有意粉质素中上,随便叫都唔会有中伏或大嘅问题出现。但态度问题有待改善。