2023-08-12
同朋友都好耐冇去过一锅堂打边炉,今日衬住有时间,就去擦返餐劲嘅,间隔宽敞,座位舒适,亦都系因为咁,所以先成日拣呢间打边炉,我哋拣咗鸳鸯锅,一个系一锅潮汕汤,一个系期间限定嘅全身滋补花胶鲜鸡汤,鸳鸯锅底(左)滋补花胶鸡锅&(右)一锅潮汕锅滋补花胶鲜鸡汤里面真系有好多花胶,有惊喜,而且味道不会过咸,不会抢了食材的原味,一锅潮汕汤个汤底有大地鱼嘅鲜甜味,淡淡嘅猪骨味,同埋胡椒味,日日有营蔬菜柜(自助区)蔬菜自助区有各种各样唔同类型嘅蔬菜可以自己拣,而且仲要一份份分好,干净卫生,平时羽衣甘蓝系出面买都唔平,呢度可以任食,有好多款唔同种类嘅纸包饮品同罐装饮品,仲有自家制作嘅有营花果茶,如果想饮热饮,亦有茶包任拣任饮,自助汁酱区,基本嘅配料都一定会有,柚子豉油、火锅酱油、沙茶酱、炸蒜、香辣四川干、椒丝、葱花、生蒜、芫茜,而且我见都keep住有人refill同清洁,除咗有软雪糕之外,雪糕柜仲有da dino雪糕任食,呢款雪糕平时喺出面买都唔平,呢个价位嘅任饮任食火锅,竟然可以任食呢个牌子嘅雪糕,真系好抵!自助凉菜沙律吧肉丸自助吧特色炒饭芋圆雪耳糖水自助区有沙律冷盘同好多款唔同种类嘅丸之外,仲有特色炒
间隔宽敞,座位舒适,亦都系因为咁,所以先成日拣呢间打边炉,
鸳鸯锅底(左)滋补花胶鸡锅&(右)一锅潮汕锅
日日有营蔬菜柜(自助区)
平时羽衣甘蓝系出面买都唔平,呢度可以任食,
如果想饮热饮,亦有茶包任拣任饮,
而且我见都keep住有人refill同清洁,
自助凉菜沙律吧
肉丸自助吧
特色炒饭
芋圆雪耳糖水
自助区有沙律冷盘同好多款唔同种类嘅丸之外,仲有特色炒饭同芋圆雪耳糖水,如果啱啱坐低好肚饿,可以出嚟攞啲熟食食咗先,
大只冻虾都系任夹任食,虾肉鲜甜,肉质弹牙,
麻辣捞鸡柳质素一如既往咁好,腌得够入味,肉质滑嫩,次次嚟都会叫几碟,
蟹籽手打虾滑&有营南瓜墨鱼滑&野生竹笙&金虫草孢子
麻辣捞鸡柳&自家制胡椒面&西班牙依比利亚黑毛猪&虾胶酿油条
特别要赞既系自家制胡椒面,烟韧弹牙,
沙白蚬&半壳帆立贝&冰山蚌&珍珠贝
第一次食冰山蚌,几爽口,没有任何腥味,
花雕浸鲜鸡件
鸡件没有太多肥膏,肉质好滑嫩,
手串生猛海虾
海虾好新鲜,味道鲜甜,口感弹牙,
总结:
餐厅座位宽敞舒适,啲嘢食落单之后好快就送到,食物种类繁多,自助区亦有好多选择,环境干净卫生,好适合情侣拍拖食饭或朋友聚会聊天。