2020-07-04
《孖宝车仔面》葵芳店位于葵涌广场地下既车仔面铺,由中学到宜家每次经过都比佢阵咖喱味吸引。今次终于试左佢既三𩠌车仔面,卤水拼盘同特色碗仔翅。三𩠌车仔面套餐($46)加𩠌另+8/款既然试得招牌车仔面,就梗系要试佢既秘制酱汁。我地拣左捞米粉配秘制汁,搭花枝丸、黑椒牛丸、咖喱鱿鱼、五香猪颈肉同生菜。花枝丸:好弹牙,不过感觉配汤面会更加夹黑椒牛丸:咬落有好香好浓既黑椒味,就算捞埋个汁一齐食都唔会冚左佢阵味。咖喱鱿鱼:鱿鱼好爽好弹,个咖喱汁同秘制汁捞埋意外地好夹好特别五香猪颈肉:腌得好入味,咬落好腍好香生菜:本身谂住多d颜色,但意外地好爽脆,令碗面既味变得好清爽,唔会太单调秘制汁应该系沙爹汁,落得好足,就算捞完个粉都唔会干身加埋免费提供既辣菜脯,多左阵麻辣味,成碗面更加吸引。店家仲贴心提供唔辣既菜脯,任君选择墨鱼条碗仔翅($24)意料之外地好大碗同好足料,对于细食既女仔黎讲,一碗真系好够。面头铺住墨鱼条,一舀起就见到有冬菇片,粉丝同木耳丝热辣辣食落有好香既麻油味,墨鱼条好弹牙,唔会有雪味。卤水拼盘($49)包括卤鸡肾>卤蛋>卤鸡中翼>卤鸡尖>卤鸡爪>豆腐(按
三𩠌车仔面套餐($46)
加𩠌另+8/款
花枝丸:好弹牙,不过感觉配汤面会更加夹
五香猪颈肉:腌得好入味,咬落好腍好香
秘制汁应该系沙爹汁,落得好足,就算捞完个粉都唔会干身
墨鱼条碗仔翅($24)
面头铺住墨鱼条,一舀起就见到有冬菇片,粉丝同木耳丝
热辣辣食落有好香既麻油味,墨鱼条好弹牙,唔会有雪味。
卤水拼盘($49)
卤得好入味,鸡肾好有嚼头,完全食到唔停口
卤蛋既蛋白好弹牙,唔会太咸
鸡中翼、鸡尖同鸡爪就比较普通
豆腐实在系太入味,比较咸,同埋偏硬身,有种食紧豆干既感觉
孖宝小食($22)
我地拣左牛柏叶同麻吉烧。
牛柏叶可以拣汁上或者汤上,咁我地都系拣翻汁上
可能因为捞上黎既时候仲带左少少汤,沟淡左本身个汁,成件事变得好普通
正正系呢份普通,成功衬托出麻吉烧既特别。
弹牙既鱼浆外皮包住软糯既年糕,口感好丰富。