2018-10-29 354 浏览
今日放假无野做,去左城大揾frd行街,行到饿饿地,大家就讲起夜晚食乜好,友人突然话:「不如去啪蒜头」。我心谂,虽然万圣节就到,但蒜头唔系驱鬼架咩,几时变到咁架。。。然后我比佢半夹半拐黎到又一城L1,就见到呢间Mad for Garlic系Corner位,静静地暗暗地,又好似几好feel咁wo!入到去边睇menu边search下呢间餐厅有咩必食推介and background,原来佢系韩国系好出名既,分店都唔少,2016年就开到黎香港,系以意大利菜既烹调手法,再加入韩国既元素,以「蒜头」为主题既意大利餐厅。环境方面,呢度就以欧陆酒窖为concept,以深啡色木材,哑黑色钢材营造出一种神秘感,而一入黎最吸晴既就系个酒柜,柜门玻璃用左铁线玻璃,柜入面又做左灯,咁样打出黎好型啊!呢度仲做左open kitchen,可以一睹oppa煮野饭既风采。今日一共叫左3个菜式,包括Garlic Snowing Pizza,Grilled Pork Belly Ssam 同 Lemon Calamari Cream Risotto。Garlic Snowing Pizza虾、菠萝、炸蒜片 MFG招牌意大利

Garlic Snowing Pizza
虾、菠萝、炸蒜片 MFG招牌意大利薄饼($138)

呢个Pizza 都可以算系呢度名物之一,几乎枱枱都点咁济。Pizza 上菜时,店员会即席为刨巴马臣芝士系Pizza,有如万天飞雪一样,相信呢个就系Snowing嘅来源。Pizza 饼底比较薄身,非常香脆,配料就有菠萝、虾同炸蒜片,加上酱汁带有微微的酸甜味,刚好中和左芝士同蒜嘅腻,食落亦唔会觉得蒜味太重,反而又几balance,难怪人人都叫。

Grilled Pork Belly Ssam
秘制猪腩肉 配牛油馅角及韩式风味酱 ($168)

黎得食韩国野,点少得猪腩肉呢?虽然猪腩肉一直系铁板上热住,但肉质依然非常嫩滑,咬落仲好腍身,油香阵阵,好满足呀!系牛油馅角裹面放上香脆蒜片同呢个creamy 嘅韩式风味酱,一脆一软嘅口感同时出现,非常有层次。

Lemon Calamari Cream Risotto
微辣柠檬忌廉鱿鱼韩风意大利饭 配腌渍蒜芯  ($138)

因为点左2个比较重口味嘅菜式,所以都想点返个饭平衡一下,所以就拣左呢个Risotto。食Risotto 就最怕干身,不过呢个又做得几好,饭够湿润,但又唔会话太过creamy,加上个汁带有微微辛辣,又有柠檬酸味,味道系清新嘅!蒜味唔算好突出,但刚好就带出鱿鱼鲜味。至于腌渍蒜芯出奇好味,酸酸甜甜,非常特别,为晚餐画上完美句号。

总括黎讲,平均每人先$200多少少,以蒜做主题嘅餐厅真系几有趣,本以为会食到成口蒜味,食完觉得佢系运用蒜上又运用得几恰到好处,食物味道都蒜好好!座位方面,呢度有卡位有长枱,无论俩口子黎撑枱脚或一大班人热热闹闹,我都觉得好适合既,下次同同学REU有得谂!
2018-10-29