2019-06-11 442 浏览
2019年6月4日 星期二今日系一个特别既日子,好适合怀念过去,所以就同女朋友返去以前成日一齐去既地方,就系筲箕湾东大街。发觉果到原来已经唔同左好多,多左唔少新餐厅。其中行过见到呢一间几特别,好似码头附近既舖头咁,仲要系卖我钟意既海鲜添咁岩原来依家做紧三周年优惠,两个人黎食会送虎虾刺身,谂左一阵都系入去试试叫左想食d咩之后,等左无耐就送黎免费既虎虾刺身,小小地有4块,唔算太多,不过都唔马虎,有柠檬可以提鲜,食落都弹牙秘制烧牛仔骨: 烧得好香,肉既部分好多,而且无乜肥膏,所以啖啖肉。肉质好腍,有好浓牛肉味又唔难咬开。食食下既时候店员拎左呢个酱出黎,话系秘制辣椒酱,叫我地可以点少少同其他食物一齐食。本身我就唔太食得辣,而女朋友就劲我少少,但难得店员诚意权权,点都要试少少既。一入口有好浓烈既蒜味,然后感觉到有少少麻辣既麻,但唔算太辣,都易入口,不过我就无继续再点。反而女朋友话愈点会愈觉得滋味,原来个辣有后劲,会慢慢辣上黎,咁应该好适合爱辣人士烧豆卜: 睇落好似无乜特别,而里面都无任何馅料,只不过淋系表面个酱烧完之后同豆卜一齐食,就令到豆卜即刻好野味秘制烧猪颈肉: 好贴心咁剪开细细旧咁烧,等
2019年6月4日 星期二

虎虾刺身

秘制烧牛仔骨

烧豆卜

秘制烧猪颈肉

秘制烧猪颈肉: 好贴心咁剪开细细旧咁烧,等每个地方都烧得好均匀同沾有酱汁。肉质入口即融,好似食紧和牛咁,富有油脂

蒜蓉烧生蚝

蒜蓉烧生蚝: 一拎出黎已经见到d蒜蓉铺满晒蚝上面,仲要好香蒜蓉味,食落同生蚝好配合,无左生蚝既腥味

蒜蓉烧茄子

蒜蓉烧茄子: 同烧生蚝既方法应该差不多,不过今次系原条茄子切开一半,铺上蒜蓉黎烧,令到本身无乜味既茄子突然好野味

秘制烧鸡翼

秘制烧鸡翼: 用鸡全翼黎烧,更加原汁原味,每一个位置都好似有秘制酱汁,用手黎食就更加滋味

麻辣鸡煲

最后仲有个麻辣鸡煲,好特别加左薯条落去再捞两捞,每条薯条都吸收左鸡煲既酱汁同精华,之前从来未试过咁食。鸡煲里面鸡既份量都好多,两个人一定食唔晒。鸡肉都好嫩滑而且入味,好彩事先同店员讲定鸡煲要小辣,如果唔系一定要狂饮水

整体上好似食左个蒜蓉为主题既盛宴,再加埋无得输既大鸡煲,的确好满足
2019-06-04
虎虾刺身