2019-03-09
Mad for Garlic(又一城店)今日系又一城做完野 经常Mad for Garlic, 系一间主打蒜头的餐厅, 就试下。起初都惊食完后会有严重的蒜头味道,但食完又唔多觉,所以朋友们唔洗太担心呢个问题。我地叫左:蒜香忌廉汁煮鲜活青口配法包片 (唔食得辣既朋友可以走辣)有时系街食青口会好怕有雪藏味,青口都确实好难煮得好好食既。首先,呢道既青口份量好多,而且都好新鲜,再加上蒜香忌廉汁,非常好食同夹味道!法包正正常常,但食完青口后用来点酱一齐食好一流热板烤香草美国肉眼扒配法式芝士薯蓉这味菜有个好大粒既蒜头系旁边, 我谂除非系好爱吃蒜的人先会试 否则都唔会点食。因为好奇 所以我都试左小小,蒜头吸左牛扒的油香,都十分不错牛扒要七成熟, 价钱跟牛扒的质素成正比,冇咩地方可以挑剔, 仲有一碗小小拉丝芝士薯蓉,份量岩岩好!蓝芝士, 蜜糖 义大利薄饼钟意食芝士既朋友一定唔可以错过呢个薄饼, 佢既芝士味道极浓厚, 重点是加上特别既蒜味蜜糖酱汁, 既甜又有芝士味,有芝士味之余又有蒜头味,有小小中和左芝士既腻。几种感觉不断冲击我地既味蕾! 虽然薄饼都有12吋但系因为系薄批,所以都唔会太腻。法式薄饼包自家
我地叫左:
蒜香忌廉汁煮鲜活青口配法包片 (唔食得辣既朋友可以走辣)
热板烤香草美国肉眼扒配法式芝士薯蓉
蓝芝士, 蜜糖 义大利薄饼
法式薄饼包自家制云呢拿雪糕及香蕉配柠香蒜糖浆(期间限定唷~)
我觉得呢个甜品最好食既系crépe有趣既系你食雪糕时会发现里面都有蒜头, 本身我对食原粒蒜头不太感兴趣,但食左一粒之后都觉得几好食。