2019-03-30 1080 浏览
成日出街食饭又煎又炸,真系食到肚满肠肥今日想清清地,所以就去〈唐记包点〉买些蒸点同蒸饭同老公一齐食记得〈唐记包点〉系花园街有分店,就决定收工时去宠物街买完野再去买蒸点返屋企。铺头主打蒸品同埋蒸饭,所以舖头有几排大蒸柜一路keep住热,买嘅时候绝对热辣辣原来除咗10几款蒸包同埋多款蒸饭之外仲有多款点心供应,非常多选择最近仲新出左香煎风味嘅点心,有韭菜包又有锅贴同葱油饼之类,坚正㖞! !要健康当然要饮豆浆,见有黑芝麻口味当然要试一试!!饮落都几香浓,有淡淡的黑芝麻味但又唔会杰挞挞,而且应该没有加很多糖,绝对系健康之选二话不说就要试我最期待嘅〈香煎风味系列〉,除咗煎锅贴之外仲拣咗香煎菜肉包同韭菜包外层煎得够香脆,内里馅料非常饱满,胀卜卜的,而且菜肉比例非常好,唔会食到成咀油,油琳琳的。算系对不能过于清淡的老公带来点安慰吧另外见到虾饺都只系$18 ,好抵喔!出去饮茶绝对唔系呢个价呢唔好以为平嘢就冇好,虾饺既外皮软熟度适中,口感Q弹,内里嘅虾肉非常弹牙,出色过唔少酒楼喔净系食呢啲老公当然唔够饱,所以另外佢都要左个猪软骨饭,第一眼真系俾咁大碗饭吓亲呢😂😂😂猪软骨煮到近乎入口即化,又淋又滑而且仲非常
成日出街食饭又煎又炸,真系食到肚满肠肥

黑芝麻豆浆

要健康当然要饮豆浆,见有黑芝麻口味当然要试一试!!

香煎韭菜包(上),煎锅贴(左),香煎菜肉包(右)

香煎韭菜包(上左),煎锅贴(下左),香煎菜肉包(上右)

虾饺

日式猪软骨饭

猪软骨煮到近乎入口即化,又淋又滑而且仲非常入味。配埋浓郁惹味嘅酱汁真系大大碗饭都食得晒,老公非常满意

其实仲有几款嘢饮可以有套餐优惠价,不过老公话佢今日已经饮咗咖啡,所以唔想再饮其他甜野,所以先冇加。(你知啦,甜野真系唔可以食咁多😅😅😅)
香芋包(左),番薯包(右)

另外仲买咗两个包第二日食,番薯包同埋香芋包都好好食!个包够松软,馅料非常棉蓉幼滑而且唔会过甜。
重点系乜呀?!够平呀!!每个只系$7.5,自问唔大食嘅我食个半就已经一个brunch,真材实料,真系我呢D悭家小兔既福音
黑芝麻豆浆
香煎韭菜包(上),煎锅贴(左),香煎菜肉包(右)
虾饺
日式猪软骨饭
香芋包(左),番薯包(右)