2017-01-06
入冬之后都未食过同火锅有关的野,今日有缘之下黎左呢间粥底蒸气石锅。可能自己未食过的关系,所以好好奇成个过程系点。一黎见个侍应落左米落个锅度,再放个隔系上面,上面就摆海鲜,冚盖等蒸气蒸熟米同海鲜。蒸唔同野食要唔同时间,全程都有侍应计时睇住,啱哂我呢d唔识整野食的人。海鲜就每人指定四款,每人一份唔系任食。我拣左石蚝、元贝、蛏子同鲍鱼。蒸完出黎最好食的系蚝,因为蒸到蚝的鲜味,软硬适中,本身又够大只够哂肥,可惜的系只系个餐只系包一只,唔太够喉。鲍鱼佢系配虫草花,食落算鲜甜,只系太细只。系等待的同时有乳鸽同炖汤食住先。炖汤系姬松茸炖螺肉,鸡汤底。入面的料算多,大约半盅到。火侯都够,起码饮落鸡味算浓。食完海鲜之后,可以任点其他野食,提供的选择无一般火锅店咁多,较为好食的有牛肉片同「污槽鸡」。「污槽鸡」因为落左红酒同杞子,所以蒸出黎有淡淡的酒味,几惹味,食完之后个人都暖番唔少。食到最后先至食粥,即系一开头蒸果堆,我点左瑶柱鲜淮山粥。因为之前蒸完海鲜,佢地的精华索哂入d粥度,所以食落几鲜甜下。价钱方面可能略为高左少少,海鲜果度如果份量可以大少少,同埋其他任食的食物可以多少少选择就更好。