2019-09-24
蒸气火锅喺香港都兴左好耐,不过食嘅机会一直都唔多,今晚朋友话想食,最后我哋拣咗喺op都好多好评嘅有蒸气。入到铺头,就见到幅贴左好多明星相既墙,睇嚟店家同娱乐圈都有返一定交情。上一层就系食嘢嘅地方,望落去每个位置都好宽敞同埋干净,坐落亦都好舒适。第一次黎,我地拣左最基本既套餐,$328有6款海鲜、2款丸、同一款菜,好抵食喔!一开始,侍应叫我地拣咗要粥底定汤底先,佢都好多选择同配搭,最后我哋拣咗南瓜鸡件粥底,之后侍应就放左d材料系煲底,跟住上面加个盖就开始食我地既主菜 — 蒸海鲜 啦。沙包蚬、海中虾d蚬唔算好大只,但一食落口就食到海水既盐味,好鲜。至于海中虾,比想像中大只好多,食落啖啖肉,好味。鲍鱼鲍鱼上面加咗啲虫草花来蒸,鲍鱼咬落去好弹牙,亦都好鲜味,而虫草花更加为鲍鱼加添左啲层次。元贝元贝上面加咗啲粉丝同辣椒蓉去蒸,元贝本身就好鲜味,加上𠮶两种配料,成个口感同味道都配合得好出色。桶蚝呢只桶蚝唔讲得少,真系好大只,加上蒸既时间啱啱好,做落好juice。另外,套餐入面既鲜鱿、猪肉丸、墨鱼丸同埋胜瓜都好好食,食完咁多野,最后仲可以食埋充满住海鲜鲜味嘅南瓜粥,真系食到捧住个肚走。
沙包蚬、海中虾
鲍鱼