2018-07-19
试新野试新野,日本菜都系香港人既大爱之中,但好多时候都比较贵,今日去呢一间系新既大厦入面,大厦外观几高级!呢栋大厦新到有好多层但得几层开左,今日食TeruTeru系其中一间店内职员都识讲日文/系日本人,皆因好多日本人光顾,位位职员都能对答如流,恍如身在日本餐厅既感觉和牛海胆寿司 $98/件劲大块牛肉!成个碟咁长,上面仲有海胆,海胆鲜甜,入口即溶,牛肉好薄身,少少生岩岩好,放入口融为一体,高质寿司蟹糕甲罗烧 $98/只当你食过一次甲罗烧就会上瘾,点左一只同朋友share,面层系芝士,入面系满满既蟹肉,全部丝状,蟹肉鲜嫰,捞埋芝士加蟹糕,十分惹味海胆忌廉汁意粉 $168上网见到有人食呢个所以好想试!睇相都见到条条都沾上海胆忌廉汁,一入口好creamy,先系忌廉味,随后就淡淡既海胆香,配料仲有菜、杂菌、番茄仔等等,2个人share就岩岩好网烧黑毛和牛西冷扒 $248红当当上枱!比较生,配有酱汁、盐、青柠等比你点,个人中意点酱汁,类似系烧汁酱但又带点咸,黑毛和牛好软熟,虽然较生,但唔会有渣,点完酱汁更能调出牛味松叶蟹肉蒸笼饭 $118呢个必点!蒸笼饭系香港比较少有得食,期待左好耐!鳗
和牛海胆寿司 $98/件
蟹糕甲罗烧 $98/只
海胆忌廉汁意粉 $168
网烧黑毛和牛西冷扒 $248
松叶蟹肉蒸笼饭 $118
呢个必点!蒸笼饭系香港比较少有得食,期待左好耐!鳗鱼同松叶蟹肉都好吸引,我就拣左后者,因为前者比较常见常有得食。蒸笼饭系将啲煮得比较硬身既白饭放入木蒸笼拎去蒸,之后再系上面放上配料同蛋丝。第一啖好有惊喜!松叶蟹肉味会渗透到蒸饭之中,蒸笼内有香叶同竹席系底,粒粒白饭都渗到啲竹席既清香!香气满溢,加上蒸过既饭口感软糯,再配上三文鱼子,口中爆出鱼油香,齿颊留香
好满足既一餐,食物高质但价钱合理完全唔会觉得贵/唔抵!