2018-03-20 382 浏览
今晚澳门返香港,同三个朋友一行四人喺附近揾食,唔想打边炉,又想食中菜,朋友就提议凰城,唔贵又有多小菜拣。不过嚟到就俾蒸气锅吸引左,我始终都比较钟意食海鲜,就试佢地嘅4人海鲜餐,有5层海鲜塔。龙虾一只,落镬时已经砌件,时间更易控制,每样食物其实都有提醒我地蒸嘅时间,可惜我们4位净系识食嘅,当然系无留意时间,好彩靓姐帮我地睇住,所以龙虾唔会过熟。龙虾唔算大只,四个人每人三至四件左右,不过质素唔错,食得出新鲜。贵妃蚌,我最爱,只要新鲜,就一定好食。今次蒜蓉粉丝蒸,粉丝吸引了贵妃蚌的鲜甜,一人一只,觉得唔够喉。粉丝带子,带子厚肉,粉丝有点太干,如果有上汤配一配就更好。龙趸肉,肥厚皮滑,蒸嘅时间刚刚好,服务员靓姐好尽责帮我地开盖上碟,确保肉质嫩滑。蚬虽然唔大只,不过无沙,点辣椒豉油就好好味。惊唔够食,所以另加了虾丸墨丸,人手打,够弹牙。虾丸似足百花酿蟹钳,诚意之作。最后,日月精华都去晒个粥底,系好鲜味,可惜太饱,真系食到两啖咋。

粉丝带子,带子厚肉,粉丝有点太干,如果有上汤配一配就更好。

蚬虽然唔大只,不过无沙,点辣椒豉油就好好味。