2021-06-20
此家位于香港仔海旁,毫不起眼嘅日本料理小店,之前经朋友推介才知道佢嘅存在,食过两次,之后就念念不忘佢嘅美食,尤其系刺身和蛋饭,确令人回味。又因为在附近返工,因利成便,搭几个站巴士就到,所以今次即兴约了两位同事前来一尝。我们仨收工第一时间赶到,食到晚市第一轮,不用等位。坐低先order$278套餐,如果唔系超大胃口,三位用都足够。套餐先嚟一份刺身拼盘,内有三文鱼、带子、虾和北寄贝,非常新鲜,口感和味道都会令你心思思又想再食。😋😋😋很抱歉,因为刺身惨被秒杀,所以冇相睇。😅.我们拣咗炸虾拼杂菜天妇罗,👀又边个咁快夹咗件大大旧炸🍆呀?都未影相......🤣🤣🤣因为上次试过芝士野菌,今次就选了和风炒杂菜。炒杂菜一向在套餐里都是配角,不过呢道唔同,内有椰菜、金菇、鲜菇,甘笋等,味道口感恰到好处,可独当一面!😋😋😋轮到呢碗鸡肉蛋饭,咪以为份量好少,只系角度问题,其实份量十足,而且口感和味道都系冇得弹。鸡肉、蛋、洋葱嘅份量配搭啱啱好,食材切嘅形状大小相近,配微甜嘅酱油,总之就系好正,两位同事不停比👍👍👍👍👍,仲见到佢哋食得很开心满意。🤣🤣🤣🤣🤣套餐还跟两碗蚬肉海带面豉汤,我一向都唔钟意呢啲“鼓油汤”,
套餐还跟两碗蚬肉海带面豉汤,我一向都唔钟意呢啲“鼓油汤”,不过呢道嘅面豉汤真系好足料,唔会得个咸又冇料到。睇得出店主好有诚意,即使细细碗汤都落足料,唔会变成可有可冇嘅例汤。
其实,食晒成个套餐,都真系饱饱地,不过同事妹妹强烈要来,要试这个和风炸豆腐,好喇!又果然冇令我失望,薄而脆脆的面,包着热腾腾白雪雪滑捋捋嘅豆腐,又系一个字"好正"!👍👍👍👍👍🤣🤣🤣
其实真系饱㗎喇,不过以我所知,佢哋嘅三文鱼寿司$26/份(2件)🍣,系有点特别...长,于是响同事“鼓励”下叫咗一份,因为其中一位参赛者已被击倒。😅以这件 🍣一口都食唔晒嘅三文鱼寿司,作为今餐结尾,实在非常之圆满。
这顿令人满足嘅晚餐,每人消费都只系$115。我们仨已约定以后要再来试其他款式,因为实在太吸引了。👍😋💖最后特别一赞服务周到嘅店员,收碟送菜不会怠慢,还不停添茶,最后还送上牙签。🎉🎉🎉🎊
之前曾听过人说,这店服务不佳,说句公道话,我来过三次,每次都非常满意,不知是误会还是已改善。总之最重要系食物用心做,用良心食材,在这如此困难嘅经营环境下,一家小店能做到这样,我会给💯分,会继续支持!💪💪💪💪💪