2023-11-23
我系一个热血青年,捐血同维修员攞住士巴拿一样系好合理既事。今日俾我揾到除咗定期捐血以外,发泄我一腔热血嘅方法。饮蔗汁。其实一早知道蔗汁生津润燥,助脾健胃,解热一流,不过坊间好多果汁店,都系加水,所以唔喺咁正宗。 🍺睇开个中医某日突然介绍我话系肥姐小食隔离呢间系正嘢,咁我就嚟左叫左杯蔗杯美式。咁我本身又一个咖啡从业员,正常喺唔会鼓励人饮咖啡加糖,因为糖喺加工过,非常之甜,亦都好容易盖过咖啡本身带出嘅风味。但系我就唔抗拒用天然既果汁拼配去带出咖啡嘅味道。因为好既咖啡本身都会带有果酸,果然两者做到相得益彰既功用。两者并无互相盖过对方,咖啡味比较浓,蔗汁味比较清甜,但又同时饮到两个层次。 🍺捐血都算做好事,所以幸运嘅事情就发生啦。哩度仲有买野饮杯套上面有抽奖,我中左免费饮多杯,就叫左蔗杯葡萄。佢用手打嘅形式打烂哂啲葡萄再加入蔗汁,清甜得黎又有口感。而且葡萄含有铁质,最岩捐血后立刻补充。 喺等待嘅过程中同老板倾谈,原来佢每一日都系买新鲜连皮嘅蔗,自己洗自己剥皮,而且每一杯都系原汁原味并无加工。我问佢咁咪好辛苦,佢嘅回答都好热血,佢话如果可以赚到钱,开多几间,咪可以买部机去处理d蔗。就凭佢呢句,我
喺等待嘅过程中同老板倾谈,原来佢每一日都系买新鲜连皮嘅蔗,自己洗自己剥皮,而且每一杯都系原汁原味并无加工。我问佢咁咪好辛苦,佢嘅回答都好热血,佢话如果可以赚到钱,开多几间,咪可以买部机去处理d蔗。就凭佢呢句,我一于撑佢撑到开分店!