2021-05-18 100 浏览
茶餐厅永远都系香港人嘅文化,今日经过荃湾就去「楼下冰室」,一间有唔少属于香港文化特色装饰嘅茶餐厅!闲日嘅夜晚人唔太多,大概夜晚七点右左坐底。茶餐厅姐姐都好热情招待。咁我哋就点咗一份特色蕃茄浓汤通粉(转咗米线)配牛乳炒蛋配瑞士鸡翼、一份自家制葱花叉烧滑蛋饭,仲有一份鸡汤浸什菇娃娃菜。特色蕃茄浓汤通粉(转咗米线)配牛乳炒蛋瑞士鸡翼:汤底有好多一粒粒蕃茄,冇味精味,饮落有浓浓新鲜蕃茄味😋米线亦唔太霖身!牛乳炒蛋几滑,牛奶味唔重,浸落蕃茄汤到几好食😋瑞士鸡翼:有二只鸡全翼,两只都超级入味,肉质几嫩,小鸡锤都好嫩😋有好多瑞士汁垫底😋自家制葱花叉烧滑蛋饭:超级大碗(男仔一个食都好饱!)叉烧半肥瘦,肉质食落一啲都唔柴!滑蛋里面有葱花,食落几清新😋仲有必备嘅甜豉油!成碗嘢(白饭底)捞埋一齐食好好食😋鸡汤浸杂菇娃娃菜:娃娃菜一大棵,𠮶汤都底有阵阵鲜菇味,有啲似酒楼嘅上汤菜煲😋大家经过而又想食茶餐厅都可以试吓🪅🪅

大家经过而又想食茶餐厅都可以试吓🪅🪅

2021-05-12