2021-10-30
今晚去左路德围揾食,呢度好多唔同餐厅,唔同款式既都好。今晚带爸爸黎食间性价比高又抵食又饱肚既冰室。见到佢餐厅个logo都有蕃茄图案就估到呢间多蕃茄菜式。平日晚上,时间尚早,唔洗等位。餐厅内有卡座的,都坐得几舒服,座位数目都多。我地入到去坐低左就望望餐牌,的确好多野食拣,食面、粉、饭、小食既都有。我地一场到来都想试试佢既蕃茄款式。所以我点了一个蕃茄浓汤底既意粉,再配𩠌。呢度既弹性都大,唔想食蕃茄汤既,仲可点猪骨汤,或麻辣蕃茄汤,总有一款岩自己。面条方面都好多选择,有意粉、米线、公仔面、上海面等等。𩠌又有好多款,可自选一𩠌、两𩠌、三𩠌。最后我左一碗芝士、墨鱼丸、叉烧意粉。卖相都唔差,𩠌都唔少的,墨鱼丸好爽好弹牙,几正。叉烧份量都唔少。我最欣赏个蕃茄汤,甜甜的又香蕃茄味,饮起来好鲜甜好香,做汤底真系唔错,十分浓郁。正爸爸点了焗猪扒饭。份量好足呀,三块大大块猪扒,猪扒肉质好腍身,好易咬,啖啖肉。同埋好香浓蕃茄味。好正。除左肉外,焗饭个饭底都非常重要,炒底既饭配埋蕃茄汁来焗,热辣辣又浓蕃茄味。每啖饭都好juicy好够茄味。正。呢个焗饭份量真系好多。大丰盛。我们仲点了一客瑞士鸡翼,一份有三只。瑞士
见到佢餐厅个logo都有蕃茄图案就估到呢间多蕃茄菜式。
平日晚上,时间尚早,唔洗等位。
餐厅内有卡座的,都坐得几舒服,座位数目都多。
面条方面都好多选择,有意粉、米线、公仔面、上海面等等。
𩠌又有好多款,可自选一𩠌、两𩠌、三𩠌。
最后我左一碗芝士、墨鱼丸、叉烧意粉。
我们仲点了一客瑞士鸡翼,一份有三只。瑞士汁都好惹味,好正。鸡翼是鸡全翼,好滋味。呢度既瑞士鸡翼都相当出色。
另外我仲加左杯华田脆脆,其实都是冻华田再加好多华田脆脆系面,饮起来脆卜卜都几特别,因为唔系间间茶记会有呢d特饮,所以都试一试。除左华田脆脆,呢间都有其他传统特饮,如,菠萝冰、忌廉红豆冰、咸柠七等等。