2022-08-06 18 浏览
薰 Kaori 前菜荣螺嘅螺肉已经被细心哋切粒再放入螺壳,螺肉丰腴细腻,肉质清爽鲜甜。加咗醋蜜嘅水云海发菜,黏滑口感,微微嘅酸味加甜蜜味,十分开胃。北海道白粟米,粒粒粟米多汁。里竽松软香甜,滑顺绵密。赤海虾用面豉汤腌过,肉质弹牙,在外稍作炙烧,令虾味更突出。黑豆嘅作用系清一清味蕾,但亦华丽地用金箔点缀。小食有甜柚子皮,微辣嘅姜,酸酸甜甜嘅萝卜,淮山积等鲈鱼寿司和刺身鲈鱼刺身鲜嫩爽弹。鲈鱼寿司上面洒上炒香嘅乌鱼子。厨师已经为鲈鱼寿司调配了酱油嘅酱汁,味道细腻。北海道真蚝 肉质肥美,滑溜却清甜爽身,口感creamy,海水味重,蚝味更重更浓郁。厨师加入柚子汁,更带出鲜甜感觉。北海道帆立贝 北海道帆立贝口感扎实,厨师更为我哋用心设计,喺寿司中间加入蒸过嘅紫海胆,令平凡变得不平凡。间八鱼间八鱼因为捕获量很少,所以是最高级寿司食材中的前三名之一,鱼肉口感烟韧之中却带有少许的脆口感觉,非常独特。脂肪比例较少,因此肥而不腻,鲜美中流露出上品的味道。池鱼厨师将池鱼切薄片,令食落去感觉非常纤细,肉质鲜嫩,脂厚油香,薄片嘅切法令无花果酸汁更能与鱼肉结合,刺身上再洒上芝麻同葱花增加味道嘅层次。北海道海胆杯北海
薰 Kaori

前菜

北海道白粟米,粒粒粟米多汁。里竽松软香甜,滑顺绵密。

赤海虾用面豉汤腌过,肉质弹牙,在外稍作炙烧,令虾味更突出。

黑豆嘅作用系清一清味蕾,但亦华丽地用金箔点缀。

小食

有甜柚子皮,微辣嘅姜,酸酸甜甜嘅萝卜,淮山积等

鲈鱼寿司刺身

北海道真蚝

北海道帆立贝

间八鱼

池鱼

北海道海胆杯

北海道嘅海胆味道浓厚甘甜,回甘强,海胆膏的瓣块较小,入口即溶。绵密细滑的口感,是令人倾心的美味。海胆下是日本白饭,甜甜的,却不会抢走海胆味。

渡蟹

第一眼系被华丽嘅黑色长形中间渡金圆形碟吸引,然后再被碟上蛋糕一般多层次嘅渡蟹菜式迷到。白桃和蛋黄醋之下系一层又一层嘅蟹膏同蟹肉,甜酸之间夹杂著蟹膏嘅咸味,可以话系整晚令我最难忘嘅一道菜色。

竹签鱼

竹签鱼肉质比较结实烟韧。竹签鱼连皮上,切法利落,再加上柚子皮,闻到柚子嘅清香,味觉同嗅觉都得到享受。

剑鱼

厨师准备这道剑鱼嘅时候,像是在为我们举行一场表演,以樟木烟熏在玻璃器皿内嘅剑鱼。我们能食出古典优雅又扑鼻嘅木薰味。剑鱼上再放上鱼子酱,显得更高贵。

原只紫海胆

原只紫海胆系我期待嘅菜式之一。紫海胆味道清淡甘甜而带有香气,口感幼滑而略带黏稠,每一口都好享受。厨师为我哋加上一点Wasabi 调味,既美观又提升紫海胆鲜味。

紫苏叶拖罗

以紫菜和紫苏叶包住肥美嘅拖罗,紫苏叶清新幽香。但最有惊喜嘅地方系拖罗上嘅自家制梅酱,甜甜嘅梅味,中和拖罗油脂油腻感,相辅相成。

鲭鱼

鲭鱼寿司用米糠去腌过, 再撒上炒过嘅芝麻,更加提升寿司嘅美味层次。鲭鱼鱼肉有咬口,令紫菜显得特别爽脆。

厨师宣布所有菜式已经给我们品尝过,当刻真系感到有点失落,就似系一个华丽派对嘅结束。幸好还有最后嘅清汤同甜品

海鲜清汤
海鲜清汤材料十分丰富,加入蚬肉,蟹肉碎,还有龙趸鱼肉。但不会太饱太腻,暖暖的饮落好舒服。

甜品

甜品也不失气派,北海道夕张蜜瓜,清新香甜。配以Bailey慕斯蛋糕,香脆但结实嘅饼底。厨师将最后嘅甜味份量较得啱啱好,唔会太多,却得以回味。

烘焙绿茶

最后最后的烘焙绿茶,也用上之前制作剑鱼嘅同一技术,以樟木烟熏过茶叶。店员向我哋说明烘焙绿茶有帮助消化嘅作用。的确,比一般绿茶更幽香,像在为工作一整晚嘅肠胃稍作舒缓。