2024-04-24 27 浏览
#chuchu食在上环 #chuchu食在中环📍 Goldfinch原来喺亚洲No.1酒吧COA嘅隔离!环境好清幽,感觉似法式小酒馆咁,菜式就系好有创意嘅fusion菜!连个洗手间门都好有创意!💡🐷觉得上环站出比较近!—————————————————————❣️ SET FOR 2 $888呢个set包左2份starters+ 2份main+ 1份dessert,佢每道菜都会跟有一张小咭仔,背面会show左有咩材料,几好可以知道自己食紧咩!.•STARTER•🦐 Red Prawn Tartar红虾他他咸蛋黄泡芙卖相有啲似寿司🤣泡芙用左墨鱼汁整所以就黑蚊蚊,红虾他他甜味夹埋浓咸香嘅海鸭咸蛋黄酱和山女鱼籽,口感上既创新又满足.🥧 Kuih pie tee 拖罗小金杯卖相好靓🫶🏻用个脆杯装住中拖罗同青提,原来青提同拖罗好夹,提子嘅酸甜啱啱好中和咗拖罗嘅油腻感!但最惊喜系有鲣鱼芥辣啫喱,细细粒捞左系拖罗入面又唔会太呛鼻,仲令拖罗更加鲜甜!.•MAIN COURSE•🐔 Zhanjiang Chicken菊普湛江鸡用左菊普、湛江鸡、葡萄叶酿米、椰菜仔和柑桔!鸡肉超级香滑肉嫩鲜嫩,个皮煎得好
#chuchu食在上环 #chuchu食在中环
📍 Goldfinch

💡🐷觉得上环站出比较近!
❣️ SET FOR 2 $888

•STARTER•
🦐 Red Prawn Tartar红虾他他咸蛋黄泡芙

🥧 Kuih pie tee 拖罗小金杯

•MAIN COURSE•
🐔 Zhanjiang Chicken菊普湛江鸡
用左菊普、湛江鸡、葡萄叶酿米、椰菜仔和柑桔!鸡肉超级香滑肉嫩鲜嫩,个皮煎得好香,同个柑桔汁好夹

🥩 Beef short ribs 牛小排「黯然销魂饭」
超厚切,肉质好腍,入口即融都唔洗点咬,嫩滑多汁,味道似系食紧叉烧味嘅牛,几有趣!「黯然销魂饭」其实就系用印度嘅一种米,打成米糊,再加左脆米系面,个蛋系用左鹌鹑蛋,好有惊喜,面头加咗焦糖烧!

•DESSERT•
🍦桂花菊花雪糕
分别有桂花雪糕同菊花雪条,好小食花味嘅雪糕,两款都好味,好重奶香!桂花雪糕就fresh啲,菊花雪糕就好似饮紧菊花茶咁!侧边仲有啲饼碎,加埋一齐食口感好好!啡色嘅雪梨糕,好好咬,仲食到粒粒雪梨肉!

💬唔好睇佢细细份,食食吓都几饱!
不专业评分
👅好味指数: 8.5/10
💰性价比: 7.5/10
👍🏻推荐: 7.5/10
—————————————————————
🏡地址: Goldfinch (中环)
中环善庆街2号地舖
🕑营业时间: 12:00 -22:00 (3-5落场)
星期一休息🚫

2024-04-16