2021-07-11
呢间又系一间打卡一流既cafe, 呢间cafe睇得又好食,呢个好难得👍🏻 平时cafe好难喺外表、味道同价钱取得平衡,而呢间满足晒所有要求🤩 餐厅以蓝白为主,有好多充满欧陆风情既摆设,连餐厅出面都可以影,我坐入面既墙有埋食鬼,crossover 得几得意😎 配埋轻松既欧西歌几舒服!全部野食都有惊喜,feel到有用心咁去营造食物既层次,每种食材既口感都恰到好处,加上每个dish都摆得好靓,真系食指大动🤤 staff态度都好,见我等埋另一碟嚟先影相都会提话猪鞍要趁热食,呢间小店仲会定期捐钱去帮残疾人士,好味又可以帮到人既餐厅一定要多多支持!😜P.S. 见人庆祝黎过呢到,有得画碟都几靓,有人生日或者有野要庆祝都可以黎试下~~今次两个人去左食佢既3-course lunch set (汤🥣 + 主菜 🥘 + 甜品🍮)(5😍 系满分,🤩系半分)慢煮加拿大保湿猪鞍 · 烧意大利杂菜 🇨🇦🐷🇮🇹🥕🥒 - $268 (好味指数:😍😍😍😍🤩)前菜其实系汤但忍唔住要讲左个猪鞍🐷先,因为摆碟真系好靓😍 好似绿野仙踪既feel,色彩缤纷!亦都食得出呢个品种个肉质系唔同既,油脂分布均匀,脂肪既位置爽爽地,入口即
(5😍 系满分,🤩系半分)
前菜其实系汤但忍唔住要讲左个猪鞍🐷先,因为摆碟真系好靓😍 好似绿野仙踪既feel,色彩缤纷!亦都食得出呢个品种个肉质系唔同既,油脂分布均匀,脂肪既位置爽爽地,入口即溶,表面煎香左带有少少脆,里面颜色粉嫩,咬落去juicy松软,果然系慢煮~ 猪🐷味几浓郁!汁有两种,下面有啲青苹果蓉🍏,再配埋照烧汁,fresh得黎又突出到肉味!纯粹因为个杂菜既味道稍为扣左少少分,红萝卜🥕系ok既,淋得黎唔会有草青味🌿,另外既秋葵同黑色既萝卜就麻麻地,偏干同淡,如果唔系就perfect啦~
蕃茄牛肉杂菜浓汤 🍅🐮🥣 (好味指数:😍😍😍😍🤩)
呢个浓汤同时既唔系好同,唔系𠮶种creamy同杰身,个汤几清澈,蕃茄🍅 既酸酸甜甜好fresh同天然,唔会话落好多茄膏去令到个汤好浓,而系吊个鲜味出黎,健康过普通罗宋汤,而无左忌廉亦会少啲罪恶感 😍 牛肉 🐮系用免治牛肉整成既肉碎粒,几有口感亦都有牛味🐮,大细平均,唔会就咁落免治牛肉咁碎sup sup,亦都唔鞋口同埋唔会太多粉~ 杂菜都好多,又淋又入味~ 碟既边位仲好有心思咁用左食用花🌼、鱼子🟠、青瓜粒🥒同黑醋汁做装饰,唔单止靓,而且捞埋落个汤到食口感更加丰富👍🏻
明太子海胆长通粉 🟠🐡 - $198 (好味指数:😍😍😍😍🤩)
表面睇可能会觉得有啲漏同dry,其实系多层次既creamy~ 海胆🐡打左做汁,令到个汁唔系靠忌廉去营造creamy既感觉,恰到好处!海胆🐡味浓郁鲜味,配埋带有咸鲜味既明太子🟠,加埋卜卜脆既爆汁鱼子,味道同层次好丰富,亦唔会因为几种食材都浓味而抢味,亦唔会过咸~ 明太子加埋鱼子🟠真系double满足!长通粉带有有啲韧度,表面唔会好硬,质地几好,亦都好挂汁,如果表面有埋海胆🐡就真系超正!
冧酒提拉米苏意大利蛋糕 🥃☕️🇮🇹🍰 +$48 (好味指数:😍😍😍😍🤩)
呢个甜品虽然经典,但系今次几特别,原本以为系惯性咁将少量冧酒喺整蛋糕既时候落,无谂过系cream下面有啲酒同咖啡浸满个蛋糕,令到个酒味好出,但又唔会好苦涩,蛋糕🍰虽然系浸住但因为系即刻整既缘故,唔会浸到变左一pat 野,依然有蛋糕🍰既松软👍🏻 亦都中和翻上面mascarpone cheese同 cream既甜味,整体唔会好甜,cream质地幼滑,唔会好厚重加埋少少微苦既可可粉,好食👍🏻 不过个酒既分量少翻啲啲就perfect~
洛神花黑杞子茶 🌺⚫️☕️ (好味指数:😍😍😍😍)
养生既好选择~ 饮落无平时既洛神花茶咁酸,同埋系腌好既,唔会有一粒粒杞子搞到饮既时候无咁方便,下面因为洛神花🌹大朵所以饮既时候唔会浮面,不过有少少单调
是日花茶 (玫瑰菊花茶) 🌹🌼☕️ (好味指数:😍😍😍🤩)
呢杯花瓣多左啲,每啖都比较容易饮到花瓣,不过系足料既~ 同埋饮落去已经清香扑鼻,又唔苦,都唔错既~
好味指数:😍😍😍😍🤩
推介指数:😍😍😍😍🤩