2022-08-13
因为有蓝青口放题而吸引到呢间餐厅一试,网上有人话地方窄/服务差,不过今日都ok。首先食蓝青口放题,唔系openrice/电话订座就得,要系一个togetda网站度订位同比钱先,要比晒钱先,到时去食。本身喺openrice订咗位,好彩食之前2日打去餐厅问一问系咪有青口放题,然后店员话要喺togetda订位先有,上到网发现要最少2日前订位,好彩有问到。呢日我哋就book咗下午2点,1点50分去到门口,佢话我哋系book咗2点,言下之意即系叫我哋唔好咁早嚟啦,于是我哋又行到1点58分先再入去。店舖真系好细,只有大约5张枱,仲有high table8个位左右。一入去,店员有问我哋想坐normal table定系high table,话high table枱面阔落啲,咁我哋就坐high table啦。一坐低,店员就问我哋要sparkling water定still water,谂咗一阵就要sparkling water啦,心谂饮sparkling water冇理由同still water一样价钱挂,但店员又冇话要加钱,就算啦。饮完一支之后,佢就问我哋,之后帮你哋加普通water o唔ok,咁都紧
一坐低,店员就问我哋要sparkling water定still water,谂咗一阵就要sparkling water啦,心谂饮sparkling water冇理由同still water一样价钱挂,但店员又冇话要加钱,就算啦。饮完一支之后,佢就问我哋,之后帮你哋加普通water o唔ok,咁都紧系ok啦。
每人$158+$188再加一,$158每人有个主菜同薯条,$188就系2小时蓝青口放题。
主菜一个拣咗spaghetti volcano
有啲辣,虾几好食,意粉都唔错
另一个smoke salmon菠菜阔条面
面头超多芝士粉,好浓不过唔算滞
炸薯条好脆好好食,如果都可以任食就好啦
青口都系一坐低叫主菜𠮶阵就可以即刻叫埋,有4只味,店员推介先食头2款,再食之后2款
第一轮青口等咗15分钟,之后每一次refill都系5-10分钟就整好,refill速度都好快,唔洗惊唔够时间食/食唔饱。
用嚟装壳嘅筒都清得好快,水都refill得好快,店员见你食完啲青口都会主动问洗唔洗再refill。
第一只味traditional(白酒)
个人认为系最好食
本身惊会好苦或者好劲酒味,点知又完全冇,可能加咗忌廉
第二只味italian(罗勒番茄)
个人觉得第二好食
个番茄汁好味,食晒青口就咁饮咗几啖都好味
酸酸地咁唔错
第三只味japanese(柚子青柠)
本身惊柚子会唔会好苦或者好怪,但出嚟都ok,都几劲柚子同青柠味,不过有啲浓,只食咗一盘
第四只味french(蓝芝士)
本身惊蓝芝士会唔会劲浓或者劲怪,最后都还好,算系特别浓嘅芝士味,唔会苦,都ok的
肉都算大粒,几juicy鲜甜
去到15:45就话last order,最后15分钟先叫last order都算几好。
每人食咗5兜,每兜估计有15-20只左右,算好抵,一定回到本。
唔洗担心煮得好慢上唔切比你,担心自己食唔食得晒仲好,每次refill都系5-10分钟左右,细食嘅话分分钟唔洗食足2个钟已经可以食饱走人。
btw到最后店员叫我埋单,原来sparkling water系要$48加一。我都理解sparkling water正常系要加钱,不过店员好应该一开始问人个阵就讲明系要加几多钱,冇理由埋单先话人知几多钱嫁嘛。