2024-11-20
相对于观塘,牛头角不算是一个容易揾好嘢食嘅地方。喺呢度返左工一两年都系去附近嘅大型连锁店帮衬,食来食去都系𠮶几款。难得今日有同事介绍去一间喺小巷嘅汉堡包店,开发下新口味。Burger Shot嘅门口装饰都好特别,有个露天有盖地方,可以俾你喺出边唞吓气,店舖虽然系主打外卖,但都有几个座位俾人堂食,入面仲可以闻到阵阵嘅汉堡煎香味。菜单除咗有汉堡之外仲有热狗同埋意粉,不过第一次嚟都建议大家先试吓佢嘅汉堡包。今次我叫嘅系霸气双层安格斯芝士汉堡,汉堡真系超乎预期之大个,店员话𠮶两块汉堡扒有差不多120克,我谂应该冇人可以一啖咬得晒𠮶包,一定要分两层食先食得晒。讲返个汉堡,因为呢度预设系7成熟,煎得非常之啱火候,唔会太老,汉堡扒仲系非常juicy,呢度使用嘅面包有好香嘅牛油味,而且厨师会先将汉堡包煎到微微焦,增添口感。小食除咗有炸薯条、洋葱圈、呢一类香口嘢之外,仲有一啲冇咁热气嘅选择,例如粟米、同埋炒杂菌,我就试咗佢个炒杂菌,佢唔算太咸又唔算落得太多油,配合汉堡食,我觉得几啱。饮品嘅选择都有个推介,就系本地嘅有气凉茶,呢款有凉茶系香港制造,有几款口味,例如竹蔗茅根、洛神花同埋罗汉果,我喺外面好少见
小食除咗有炸薯条、洋葱圈、呢一类香口嘢之外,仲有一啲冇咁热气嘅选择,例如粟米、同埋炒杂菌,我就试咗佢个炒杂菌,佢唔算太咸又唔算落得太多油,配合汉堡食,我觉得几啱。饮品嘅选择都有个推介,就系本地嘅有气凉茶,呢款有凉茶系香港制造,有几款口味,例如竹蔗茅根、洛神花同埋罗汉果,我喺外面好少见到,凉茶唔算太甜,而且加咗气入口好多。
我见店舖写住外卖食品有九折,如果赶时间都可以买返去Office食。希望大家多啲支持啲一类小店,由其是有心机做食物嘅店舖。