2021-11-09
新蒲岗五芳街永显工厂大厦地下有间西餐厅叫Coti the Bistro,门口较细,唔太起眼。但一入到去原来几大间。有唔少卡位坐,坐得舒适~同朋友分别嗌左两个餐:煎慢煮西冷配薯条及沙律、软壳蟹蟹肉拌饭。跟餐有汤/沙律同饮品。天气冻想饮热汤就拣左汤。蘑菇忌廉汤好香蘑菇味,口感幼滑。煎慢煮西冷配薯条及沙律薯条炸成金黄色,外脆内软。沙律落左醋,酸酸地好开胃。西冷好大件,叫左七成熟,腍身易咬,牛味香浓又juicy~😋软壳蟹蟹肉拌饭大大只软壳蟹放喺饭上面,占左成只碟咁济,卖相一流!😍软壳蟹好大只🦀,够脆口得黎唔会干。配香滑炒蛋一齐送饭,正!跟餐饮品嗌左「焦糖布甸咖啡」同埋「果皮冰糖柠檬冷泡茶」。朋友嗌左杯「焦糖布甸咖啡」。我好奇试左几啖。焦糖布甸嘅甜味正好中和了咖啡的苦涩味,唔洗落糖~👍🏻我就嗌左「果皮冰糖柠檬冷泡茶」。与普通柠檬茶不同,多左阵果皮嘅香味。另外嗌左两个甜品:「伯爵茶戚风蛋糕」同埋「Lotus焦糖芝士脆饼」。伯爵茶戚风蛋糕好厚身,口感松软,上面淋上酱/cream,入口有茶香。Lotus焦糖芝士脆饼焦糖同芝士味道好夹。芝士好香。软滑芝士配脆饼,一软一脆口感特别。
同朋友分别嗌左两个餐:
煎慢煮西冷配薯条及沙律、
软壳蟹蟹肉拌饭。
跟餐有汤/沙律同饮品。
天气冻想饮热汤就拣左汤。蘑菇忌廉汤好香蘑菇味,口感幼滑。
煎慢煮西冷配薯条及沙律
软壳蟹好大只🦀,够脆口得黎唔会干。配香滑炒蛋一齐送饭,正!
跟餐饮品嗌左「焦糖布甸咖啡」同埋「果皮冰糖柠檬冷泡茶」。
朋友嗌左杯「焦糖布甸咖啡」。我好奇试左几啖。
焦糖布甸嘅甜味正好中和了咖啡的苦涩味,唔洗落糖~👍🏻
Lotus焦糖芝士脆饼
焦糖同芝士味道好夹。芝士好香。
软滑芝士配脆饼,一软一脆口感特别。