2017-05-20
早几日约朋友系尖沙咀一齐食lunch,本身谂唔到食咩餐厅,经过重庆大厦就突发奇想,想入去试试正宗既咖喱味道! 朋友话佢有其他朋友讲过,有间最出名既咖喱餐厅系7楼,咁我地就胆粗粗行左入去重庆大厦喇 我地完全唔识路,但直行就见到询问处,问保安叔叔点去7楼间咖喱餐厅,佢转头就叫左个外藉哥哥仔黎同我地带路,咁我地就跟佢行去搭lift喇系等lift个阵佢比左一张VIP会员卡我地,上面写住出示会员卡就有9折优惠,未帮衬先拎到折扣,突然觉得今次既尝试好抵到左7楼见到大大既指示牌指住左边,向左行就到架喇!可能因为系午后时间,一推门入去发现客人都唔系好多,而店员同老板就一齐坐低休息紧,虽然面积不大,但个环境都几干净企理,有一种家庭餐厅既感觉老板见到我地入黎就即刻比左menu我地睇,估唔到咖喱都有咁多种类,真系好有惊喜!我同朋友拣左好耐都未拣到,最尾参考下附近食客既选择,再睇返menu啲图,叫左五样食物以上系menu既其中三版,净系呢三版已经令人好难选择!落单后,第一样上枱既食物系小食,我地点左胡椒威化饼块饼系见到有好多胡椒碎系入面,但我就唔系好食得出阵胡椒既味,不过都唔紧要,因为呢块脆卜卜既饼,系要点图
以上系menu既其中三版,净系呢三版已经令人好难选择!
落单后,第一样上枱既食物系小食,我地点左胡椒威化饼块饼系见到有好多胡椒碎系入面,但我就唔系好食得出阵胡椒既味,不过都唔紧要,因为呢块脆卜卜既饼,系要点图中青色既酱食架!
呢个酱其实我唔知佢叫咩名堂,但一入口就食到薄荷味,然后就系觉得好辣!我本人就系无辣不欢既人,呢个酱好似平平无奇咁,但其实系成餐饭入面我觉得最辣既野配威化饼食都几夹,我觉得大家都可以试下
我地叫左两款咖喱,同两款薄饼
呢个系特色香料鸡,本人劲推介!!因为我系非常钟意食鸡肉既,呢个鸡肉做得劲滑!本身我见到颜色咁红,以为会好辣,但其实只系少少辣,呢个红色系佢用左好多香料煮成既,我自己一个都差唔多食哂成碟,个酱汁用黎搽上薄饼食系非!常!夹! 真心讲,呢个真系劲好食,已经唔知可以点形容对佢既喜爱,我同朋友讲之后我会再帮衬,就系因为呢个特色香料鸡,哈哈
呢个唔记得叫咩名,老板上菜个阵话今次比左啲白汁落去煮,我自己睇就觉得系平时出街食既咖喱牛腩,大家可以系menu睇返最近似既菜名 呢个咖喱系唔辣既,反而有少少甜,但同日式咖喱系唔同架!可能因为好似老板咁讲,加左啲白汁,另外食个阵食到有菠萝,平衡左重口味既咖喱,而牛腩亦煮得唔韧,甜甜地用黎点薄饼,好快就食哂一块
食咖喱,点少得印度薄饼呢?呢个就系蒜蓉薄饼喇!印度餐厅既薄饼好似韧韧既酥皮咁,呢个虽然表面睇到好多料,但因为我先试咖喱,令到我食唔到佢既蒜蓉味
最后就系芝士薄饼喇上枱个阵见到有啲油系面,令我一度以为点错左牛油薄饼,但朋友话呢个系芝士薄饼黎,正如我头先所讲,因为咖喱太浓味,原谅我食唔出薄饼既味道所以各位为食既朋友,如果你地黎帮衬,建议你地先食半块薄饼,再将余下既薄饼撕成小块,点咖喱酱汁食,咁样就perfect喇!
最后,呢间餐厅既服务真系唔错,老板上菜比我地个阵,见我地好似好疑惑咁都会讲返比我地知个菜式有咩特别既地方,例如佢话个咖喱牛腩另外加左少少白汁比我地咁,真系觉得好贴心!我地食饭个阵可能撞正佢地既饭后休息时间,成间餐厅既店员同老板都坐埋一张枱食水果同倾计,真系好有家庭餐厅既感觉到最后,我地埋单走个阵,带我地上去餐厅既哥哥仔送我地出餐厅门口,仲塞多张会员卡比我地话一人一张 老实讲我平时去餐厅唔会点咖喱,因为我本人其实唔钟意食日式咖喱既,但呢间餐厅真系令我非常惊喜,好有卧虎藏龙既感觉,已经有其他朋友话要我带佢地黎食高质咖喱喇!