2019-12-19
听朋友讲坚尼地城有间集艺术、精品咖啡、西餐同甜品嘅一间特色餐厅,今日就过去欣赏下。除咗欣赏下艺术展品,当然仲要医下肚仔啦,点咗一款主食同少量甜品。我个人认为Lex Coffee最厉害嘅地方唔系佢哋嘅艺术展品,亦唔系优雅舒适嘅环境,而系食物嘅外观,上碟嘅每款食物,对比Menu上嘅相片,还原度高达98%,确实令人惊讶。慢煮三文鱼扒:慢煮再煎香嘅三文鱼扒,外面香脆,鱼肉嫩滑 。配搭埋三文鱼籽,变成咗一入亲子扒。雨衣甘蓝同三文鱼都好夹,成道菜式嘅美观又好食,营养价值又高。斯人若彩虹。遇见方知有:好长好长嘅名字,其实依道菜系响一块脆面包上,擦满咗朱古力榛子酱,再铺上士多啤梨、棉花糖、杏仁片、薄荷片同鲜花。我就唔太明白菜式名嘅含意,只知道一啖放入口,整体来讲有种好幸福、满足嘅感觉。Tiramisu:一个好经典嘅意大利甜品,要做得好食一啲面唔容易。依个Tiramisu嘅冧酒味好够,整体都唔错。Crème Brûlée:香脆的焦糖糖衣,再加上杏仁片同鲜花,未食已经流晒口水。焦糖糖衣厚薄适中,custard十分软滑,可以话相当唔错。Blood Orange Iced Black Tea:依个系由橙、葡萄
Blood Orange Iced Black Tea:依个系由橙、葡萄柚同佛手柑混合调配而成嘅茶,茶味清香顺滑。茶包浸泡大约5分钟后,将茶倒落冰块之中。混和后茶凉凉的,爽口宜人。