2018-11-11 130 浏览
在尖沙咀返工既老友话海港城刚开左间台式边炉,亲未系好多人发现之前,一于约埋去试下先!店舖装修古色古香,灯具以红、黑、白为主,感觉好有气派!最吸晴既一定系维多利亚港夜景尽入眼帘,再配上精致既食物,简直系高级享受!先选锅底,店员非常贴心,向我地做了个简介,及了解我地既口味需要而作出建议,食物上枱时,又会向我地说明特别之处及如何食法才是最好,服务真系非常周到!最后我地选择了鸳鸯锅 (红泥小染配养生白凤)上面既系养生白凤锅,以花胶、乌鸡、桃胶、鲜人参而成,未开始前,先饮左啖汤,啖汤有浓浓既鸡味,真系好香好清甜,就咁当汤饮都觉得好正!当中仲发现有桃胶、鲜人参,真系无花无假,真料实料!下面既系红泥小染锅,呢个系小辣既,以大量辣椒为主,不过只系小辣,特别之处系佢虽然系麻辣,但口感好温润,喉咙绝唔会觉得辛苦,确实唔错!中间既系麻辣酱,在中间媛媛散发出来,令红泥小染锅既辣度慢慢加强,不过绝对唔会影响养生白凤锅,因为中间的小气洞只通过红泥小染锅,呢个设计又几好㖞!玫瑰松板玫瑰松板师傅以立体厚切刀法切制,再细心地并成三朵玫瑰造型,卖相真系超靓,唔舍得食呀!之后台湾店员就向我地解说食法首先要将师傅准好既蛋汁淋

店舖装修古色古香,灯具以红、黑、白为主,感觉好有气派!

鸳鸯锅 (红泥小染配养生白凤)

之后台湾店员就向我地解说食法

首先要将师傅准好既蛋汁淋上花朵上,滋润一下花朵,之后再放落去火锅度,等肉慢慢散开,等熟就可以食喇!

台湾店员仲话,师傅为求落锅时,朵花尽量浮面,所以会切得好薄,师傅真系好贴心啊,好抵赞!

呢个肉无论放在红泥小染配定养生白凤锅都一样咁好味,肉味浓,肉质嫩滑,好好味啊!

墨条牛轧

开头见到仲以为佢系一个甜品,哈哈!原来呢个墨条牛轧系用丰富既墨鱼汁、鸡软骨、花枝块而成,真系好特别!呢个墨条牛轧,店员建议我地放落红泥小染锅度,试左一件发现店员既建议真系冇错,个墨条混入左麻辣既味道,好鬼正,不过仍然遮盖唔到好浓郁既墨鱼味道,利害!口感较为有咬口,口感几特别!

凤梨酥

台湾既名产!不过呢个凤梨酥并唔系就咁食既,系要放入锅内煮,真系好得意呀!

凤梨酥以手工豆腐、鲜虾、猪肉、花枝滑而成,当然最重要既系有凤梨啦!呢个凤梨酥味道真系好特别,甜甜酸酸咁,食到肉味,食到虾味,又食到凤梨味,好特别,非常好味

乌梅汁

酸酸甜甜,可以解到麻辣既辣味

花团锦簇

呢个简单就系一件艺术品,边个会谂到呢个竟然系一个菜盘?!太夸张了吧?师傅将时令蔬菜插成盘景,内有美白菇、栗米、紫椰菜、生菜、青瓜、椰菜、黄芽白等等,应有尽有,所有蔬菜都非常新鲜,放落养生白凤锅好鲜甜啊

总括黎讲,宽巷子唔止食物质素高,食物好精致,令人赏心悦目,食得开心,加上店员既贴心服务,服务周到,真系一间唔错既餐厅,好值得推介俾朋友!
鸳鸯锅 (红泥小染配养生白凤)