2023-08-23 3560 浏览
🌕Hello我系Moon🌕最近有个亲戚喺外国飞返嚟香港探我哋,🤭嚟到香港站IFC入边都有好多好嘢食,😝佢话喺外国好少会食中菜,🤣所以一落机第一餐就想食中菜!😌依间江南系中菜馆,😙如果再分类细啲,佢就系属于上海菜!😝去食上海菜系因为上海菜追求嘅系精致手工同埋有食材嘅鲜味!😚一落机就梗系品尝一下,😋好似艺术品咁样嘅中菜啦!😙坐咗喺卡位,座位宽敞几舒服😌落咗单冇耐就有得食!🤓金网豚肉锅贴嘅金网酥脆,😎咬落去会有一种脆脆口感,🤩猪肉嘅香气同埋味道都好浓郁,😗外皮吃起来很有嚼劲,😋点少少醋食更开胃!🤓夏日限定嘅香芒酥脆鱼柳配百香果酱鱼柳口感酥脆,😏外层有一种香脆嘅口感!🥳即叫即炸,😍令里面鱼肉鲜嫩多汁,😌搭配上百香果酱,酸甜爽口,😚又系一道开胃菜!😙津白系一种蔬菜,🤣火腿津白,经过煮熟后口感爽脆,😆加上火腿的咸香味道,🤪令整道菜嘅味道更丰富!😍夏天就系想食冷面,😂所以嗌咗个苹果丝拌蟹肉冷面!🤣蟹肉嘅甜味同埋鲜味突出,😆搭配上爽脆苹果丝同埋凉爽嘅冷面,😙食起来清爽可口,啱晒夏天食用!😍甜品嗌咗个粉红佳人(红心番石榴甘露),😌粉红佳人系一道少女心满满嘅清凉甜品,以红心番石榴为主要材料,😝口感酸甜爽口
🌕Hello我系Moon🌕

坐咗喺卡位,座位宽敞几舒服😌落咗单冇耐就有得食!🤓

香芒酥脆鱼柳配百香果酱

火腿津白

夏天就系想食冷面,😂所以嗌咗个苹果丝拌蟹肉冷面!
啱晒夏天食用!😍
苹果丝拌蟹肉冷面

甜品嗌咗个粉红佳人(红心番石榴甘露),😌粉红佳人系一道少女心满满嘅清凉甜品,以红心番石榴为主要材料,😝口感酸甜爽口,非常清爽!🤭
粉红佳人

🌕最后MoonMoon好满意依间中菜馆,虽然部分菜式等候时间会耐啲,但店员都会主动帮我哋跟一跟,我依位亲戚都好满意佢落机嘅第一餐!🌕
香芒酥脆鱼柳配百香果酱
火腿津白