2023-06-06
📍湾仔素食餐厅🌿湾仔呢间未素食餐厅听过但一直未去过😳入到去纯粹比森林般嘅环境吸引咗🌳楼底好高,而且好多植物💫鲜果沙律碗🥗呢个沙律所有生果都好新鲜好鲜甜,火龙果、香蕉、菠萝、西瓜、蕃茄仔等,够哂丰富,色彩缤纷❤️里面都有芒果,有敏感既人记得问左先落单~💫芒果柚子沙律🥗成日好怕食到酸嘅芒果🥭呢个沙律嘅芒果好甜,加埋柚子、蕃茄仔,令到成个沙律更清新😍份量好多其实够2个人分💫Wasabi 三文鱼沙律🥗配油醋汁呢个唔讲真系唔知系伪三文鱼🍣黎😳佢啲纹、质感、颜色都99.9%同真三文鱼一样!加埋Wasabi更似😳 好佩服呢度嘅厨师,确系好有心思🧡食紧果阵完全唔记得系叫咗素食,因为所有「鱼/肉」样嘅素食食物无论外表定味道都做得好神似🤣🤣💫Set - Main: 四重芝士Impossible Meat肉酱流心蛋扁意粉🍝(五辛,奶,蛋)呢个意粉用咗新鲜蕃茄加埋口感同真肉冇咩分别嘅Impossible Meat,重有红萝卜粒,成个感觉好清新,虽然加咗四重芝士,唔会好似坊间嘅肉酱意粉咁咸同埋易腻💫Set- 前菜/小食:鲜果沙律、磨菇汤、忌廉汁芝士西兰花(奶)磨菇汤唔系好creamy 嘅磨菇汤,而系用咗新鲜磨菇再
成日好怕食到酸嘅芒果🥭呢个沙律嘅芒果好甜,加埋柚子、蕃茄仔,令到成个沙律更清新😍份量好多其实够2个人分 💫Wasabi 三文鱼沙律🥗配油醋汁
磨菇汤唔系好creamy 嘅磨菇汤,而系用咗新鲜磨菇再加薯仔蓉令个口感更丰富,同时唔会易腻。西兰花🥦用咗淡淡嘅忌廉汁,食落好入味好清甜又有淡淡地嘅奶香味💚
呢次加配西瓜沙冰🍉适合夏天饮无加糖👌🏻👌🏻
🌱OVO Cafe 确系做得好有心思,能够顾及到素食者同非素食者嘅需要,提供好多选择同埋将啲食物做到色香味俱全同时又保留肉类嘅口感,令素食者同荤食嘅朋友食饭时唔再因为选择少/没有荤食而尴尬。
OVO庭园风空间设计仲比我一种日本美学常提到的“侘寂”感 -- 低调,简单,不对称下所展现的亲密感🔅侘寂融合左禅宗概念,系物品与物品之间的留白,给人一种接受缺憾无常的美。
🌿系音乐角度切入的话,店舖救赎比人一种 ‘’声景艺术‘ ’的亲切感🌳。
晚上差唔多关门时,音乐由柔和guitar加钵🪄嘅声音转咗做soundscape(声景),简单来讲就系通过播放大自然嘅声音、雀鸟声、钵声、带比内心一种spatial music嘅感觉,配合本身餐厅嘅环境布局设计,唔同嘅位置听会有唔同嘅感觉,治愈一下繁忙的人生。
无加一