2021-07-27 84 浏览
放几日假,到大埔揾个frd食个饭先。今晚好想食鸡煲,个frd 就建议黎呢间麻痺英,好抵食。我喺太和行过黎都唔远,5分钟就到,都几方便。入到去有个小suprise,店员唔系亚洲人,佢非常醒目。而且呢度任饮任食,饮品系自助拎,仲有调味料都系,好似去左韩国食店咁,有一种异国风情嘅感觉,旅行mode又挞著啦🤣去开呢d鸡煲店都预左卫生争d,但同其他比较黎讲,麻痺英都几干净,碗筷同枱面系干爽,入去冇乜味道。我有少少怕坐角落头,由其见到有个兜装住d药水棉花用黎杀蚊滋,真系毛管动。但喺度就完全冇呢个感觉,唔错喔~我地叫左个药膳醉鸡煲,材料几足,有姜片、川芎、北芪、党参、杞子、红枣同虫草花。滚起后我地试左旧鸡,冇乜味道但几嫰滑。后来放d菜同菇再煲下,非常嘅清甜,一黎个菜新鲜,二黎个煲愈滚愈出味,开始食到药材味道,但又唔会太劲,喜欢佢嘅姜片味,轻微嘅辣味令人更加开胃。配料选择好多,最喜欢凉拌黄金皮蛋、手拍青瓜、凉拌木耳。皮蛋冇腥涩味,好香蒜、尖椒、醋等味道但又唔会抢左皮蛋本身嘅香味;而青瓜同木耳嘅调味比例分配适中,encore左2次,好岩我地一边倾计,一边密密食。其他火锅配料仲order左肥牛、滑牛、猪颈

药膳醉鸡锅

凉拌黄金皮蛋、手拍青瓜、凉拌木耳

其他火锅配料仲order左肥牛、滑牛、猪颈肉、鲩鱼腩片、炸鱼皮、猪腩片、牛栢叶、猪皮、生菜、冬菇等等。每款都砌得好整齐,就算second round都仍然好有心机砌靓。

火锅配料

d材料好新鲜,d菜仲靓过我琴晚自己街市买𠮶d🤣

新鲜蔬菜

仲有炸鱼皮,脆口又唔油

炸鱼皮

滑牛有d韧,俾frd食。但猪腩片够肥归我嘅,猪皮同牛栢叶都好爽口弹牙,个汤愈黎愈香浓,所以我地又order多转,食量真系吓死人。
好彩我地早黎咋,后来都已经满座了。整体都好满意呢一餐,下次要试麻痺鱼

药膳醉鸡锅
凉拌黄金皮蛋、手拍青瓜、凉拌木耳