2024-09-28
夏天天气热辣辣, 想去东南亚旅行又实在太热。如果想食地道嘅马来西亚菜式, 超级推荐呢一间《 苏妈苏妈 马来西亚茶餐室》。餐厅位于旺角上海街, 邻近旺角朗豪坊,行过去都只系几分钟。餐厅装修走怀旧风, 地下的一砖一瓦都非常有风味。 而且旧式唐楼楼底相当高, 空间感十足。呢间马来西亚餐厅嘅食品相当地道,风味十足。一坐低就梗系叫返杯《冻怡保白咖啡》, 所谓的白咖啡,就是在炒咖啡豆的时候加入砂糖,令咖啡豆充满焦香,口味独特。 由于用拉冲嘅方式去炮制一, 所以充满著气泡, 口感绵密细滑。呢一碗《 槟城阿参叻沙》, 最啱就系钟意酸酸辣辣嘅朋友。 呢碗米线用料相当丰富, 有味道带咸鲜嘅鱼蓉, 爽脆嘅青瓜同洋葱,另外加入了辣椒,同埋秘制酱汁,食起来味道酸辣过瘾。另外餐厅的《马拉沙嗲串烧》亦同样好味, 六串的串烧可以选择鸡牛羊各两串, 肉类腌味充足,带点咖哩香气。 烧起来火喉十足,那一碟沙爹酱更是画龙点睛, 味道带甜, 带有花生粒。 呢间《苏妈苏妈》仲有好多特色嘅美食, 真系实黎足十次八次, 先至可以将自己想吃的全部试到。餐厅地点方便,装修又有特色,最紧要食物好食, 系我心目中马来西亚餐厅number o
餐厅位于旺角上海街, 邻近旺角朗豪坊,行过去都只系几分钟。
呢间马来西亚餐厅嘅食品相当地道,风味十足。
餐厅地点方便,装修又有特色,最紧要食物好食, 系我心目中马来西亚餐厅number one。