人气马拉餐厅苏妈苏妈大家就听得多,但大家又知唔知佢哋开咗自己嘅酒吧?🥳 我都系最近先知佢哋系尖沙咀开咗间So Bar,即刻捉咗朋友去饮返杯松一松😚🌃 环境So Bar喺尖沙咀The One对面,方便又易揾👍🏻 So Bar嘅设计好有格调,高楼底,深木色调加拱形窗嘅设计充满欧陆风情~ 室内灯光偏暗,座位对住一大幅酒墙,都几好feel㗎☺️ 😋 食物🐟 烧鳗鱼 $98🔥 烧地狱麻辣鸡肉串 $68🦀️ 甲必丹软壳蟹炖饭 $158🍨 杂莓芭菲 $68💛 Durian Kiss $118🍸 Awakening Earl Grey $128烧鳗鱼用咗日式嘅做法,搽满蒲烧酱再去烧🔥 蒲烧鳗鱼甜甜哋,厚肉无骨好味道😋 虽然话系小食,但都有成两条咁多,份量慷慨🤩烧地狱麻辣鸡肉串麻麻辣辣,烧得好香口🍗 虽然我觉得可以再辣d,不过味道都唔错,𩠌酒一流🍻甲必丹软壳蟹炖饭好惊艳🥰 大大只软壳蟹几乎cover晒成碟饭,非常架势🦀️ 底下嘅炖饭有香浓嘅冬阴功味,食落微酸后劲带辣,好有惊喜❤️‍🔥 香脆嘅软壳蟹加上惹味creamy嘅炖饭真系绝配,大推🔥🔥黎So Bar嘅重点当然系要试吓佢哋嘅酒啦🤪 钟意榴莲嘅绝对唔可以错过D

🌃 环境

😋 食物
🐟 烧鳗鱼 $98
🔥 烧地狱麻辣鸡肉串 $68
🦀️ 甲必丹软壳蟹炖饭 $158
🍨 杂莓芭菲 $68
💛 Durian Kiss $118
🍸 Awakening Earl Grey $128

香脆嘅软壳蟹加上惹味creamy嘅炖饭真系绝配,大推🔥🔥

黎So Bar嘅重点当然系要试吓佢哋嘅酒啦🤪 钟意榴莲嘅绝对唔可以错过Durian Kiss💛 呢杯cocktail用咗真。猫山王果蓉,加入baileys同开心果liqueur调制而成😍

成杯cocktail好thick好甜,质地好似smoothie咁😆 饮落有好浓烈嘅榴梿味,真系好满足❤️‍🔥

另一杯Awakening Earl Grey相比之下酒味就浓好多🥃 杯cocktail首先放喺烟雾弥漫嘅玻璃樽里面由店员缓缓打开~ 视觉效果一流,超IG-able🥂

呢杯cocktail用咗earl grey infused嘅Gin做base🍸 整体嘅酒味浓郁好多,带有微微嘅茶香同烟熏香味,都唔错👍🏻

甜品杂莓芭菲有两大球云尼拿雪糕🍦底下有d海绵蛋糕,混合埋鲜忌廉同杂莓,酸酸甜甜有个perfect ending🍨

最后同bartender倾得兴起仲有shot饮,饮得超尽兴🥳🥂

💰 价钱
Average price $350/pp
估唔到苏妈开嘅So Bar都咁高质,净系个Durian Kiss都值得我无限回头🤩💛
  • AWAKENING EARL GREY
  • Durian Kiss