2019-05-28 80 浏览
苏豪区出名多外国人同多野食,仲俾人有啲高级嘅感觉,今次就黎到呢间由澳洲大厨主理嘅西餐。餐厅分户外同室内,户外系self-service,主要系饮野为主,喺lunch时段已经ready;而今次foodpigss🐷🐷就喺室内食晚餐,系有人service的,仲记得个店员叫Mariane,十分友善同健谈,而环境都好舒适同宽敞。头盘系炸薯饼、招牌肉肠、蒜味乳酪、青辣椒及蕃茄莎莎酱($100)系暂时人生中食过最好食嘅薯饼(无夸大),难怪连厨师都话系佢嘅favorite🥰。而薯饼外层系咸咸地,十分脆;里面就有别于平时食开果啲,而系用左真薯仔丝,再配上蒜味乳酪同蕃茄莎莎酱等,味道酸酸地,食落好有层次,份量仲唔少😋。烤带子配青瓜冻汤($160)实质个汤并无想像中咁冻,系常温,而味道系似五青汁无加苦瓜咁,仲有洋葱粒,配上大大粒带子,第一次试觉得好特别,但价钱有点略贵🤑。两种肋骨($260)分别有10安士嘅猪肋骨同16安士嘅牛肋骨,香料腌得好入味,再加上独特嘅烟熏方法,十分惹味,相对两者,个人较爱猪肋骨。另外炸番薯条同上述薯饼嘅外层炸得差不多,都得香脆得黎带点咸咸地,不错的说。是日炸面包圈、香䓍雪糕配果仁、

烤带子配青瓜冻汤($160)

两种肋骨($260)

是日炸面包圈、香䓍雪糕配果仁、朱古力碎($90)
雪糕香滑得黎,香草味浓郁,质地系黏黏地,个人几钟意,另外仲有cream,同朱古力味冬甩很相衬。

最后不得不说就系店内嘅cocktail同mocktail都好有特色,而且好健康嘅感觉。
2019-05-22
  • 炸薯饼、招牌肉肠、蒜味乳酪、青辣椒及蕃茄莎莎酱