喺嘉咸街斜路𠮶度,有幅好受游客欢迎嘅打咭画墙,就喺对面,就有呢间值得推介嘅英式酒吧餐厅!留意返度门有少少重,要用力少少拉🤣拉开就一秒置身英国感觉喇wow!!完全系外国既装潢、气氛。一坐低就梗系先嗌2杯wine/beer,再慢慢谂食乜啦。🥂Hessenstein Riesling $75/glass🍷Black Cottage Pinot Noir $75/glass🔸️Ham Hock & Red Leicester Croquettes $110w/ Pale Ale Mustard好大堆英文名,简单翻译就系火腿可乐饼。可乐饼无可乐既,即系炸薯球咁,入面有一丝丝嘅火腿,外脆,入面软绵既薯蓉加火腿丝咸香,配埋个source味道层次更丰富。送酒一流🔸️Tandoori Lamb Ribs $120w/ Kachumber Raita, Shishito Chili Sause又黎简单翻译下🤣即系印度式羊扒,劲惹味,羊皮薄脆带烟韧,仲配好有印度感觉既木瓜乳酪酱。只系嫌个羊扒有d肥。🔸️Roast Norwegian Cod Fillet $220w/Merguez Sausage & Fenne
喺嘉咸街斜路𠮶度,
有幅好受游客欢迎嘅打咭画墙,
就喺对面,就有呢间值得推介嘅英式酒吧餐厅!

留意返度门有少少重,要用力少少拉🤣
拉开就一秒置身英国感觉喇wow!!
完全系外国既装潢、气氛。

一坐低就梗系先嗌2杯wine/beer,
再慢慢谂食乜啦。

w/ Pale Ale Mustard

好大堆英文名,简单翻译就系火腿可乐饼。
可乐饼无可乐既,即系炸薯球咁,
入面有一丝丝嘅火腿,
外脆,入面软绵既薯蓉加火腿丝咸香,
配埋个source味道层次更丰富。
送酒一流

🔸️Tandoori Lamb Ribs $120

又黎简单翻译下🤣
即系印度式羊扒,
劲惹味,羊皮薄脆带烟韧,
仲配好有印度感觉既木瓜乳酪酱。
只系嫌个羊扒有d肥。

w/Merguez Sausage & Fennel, Buttered New Potatoes, Sautéed Green Peas, Sweet Lemon Puree

食到呢度,我地终于都realize到点解餐厅叫"the Globe",
有法国代表可乐饼,又有印式羊扒,再有英式既鱼,
好似全球唔同国家地方既食物都有d,
除左有好多唔同国家既客人之外,
呢度亦提供不同国家特色美食

真系relax, happy hour一流👍
某d日子仲有特别活动,又可以一大班人睇波

到最后,不得不提间餐厅好霸气既
"NO SERVICE CHARGE EVER"
虽然佢绝对worth既!但咁讲又几型😆