L'AMOUR

落坊唔系净系得蒲嘅🪩Fine dining嘅地方都唔少架🍽️放工同朋友两个人想食餐好,去到兰桂坊一间地舖餐厅食法式Fine Dining,见到有个Tasting menu以龙虾做主🦞($1388/per person)超钟意食龙虾嘅我真系觉得个menu好吸引,决定试试!澳洲小龙虾刺身————————————上菜嘅时候见到摆盘好靓,都唔觉有刺身嘅🤣原来透明啫喱状嘅位置就系小龙虾刺身!配上蕃茄黑椒橄榄油,原来食龙虾刺身系可以咁过瘾。招牌鹅肝龙虾蛋挞————————————谂起鹅肝就系香气逼人嘅感觉,再配埋龙虾,简直系梦幻嘅组合,用酥脆嘅蛋挞皮承载住,两啖入口,真系好幸福☺️烟熏原只澳洲龙虾————————————仪式感满满嘅上菜方式,店员一开盖,浓浓嘅烟雾就就飘出嚟。龙虾有少少焦香,口感弹牙,啖啖肉😋法国活浓龙虾汁配是日精选牛————————————牛、羊、鱼、猪、鸡,依五种肉都可以拣!我就拣咗牛🍽️入面微红,做到半生熟嘅效果,唔会好油腻,适合配上浓郁嘅龙虾汁,非常挂汁。法式龙虾带子薏米饭————————————整个炖饭都好重龙虾香味,薏米饭个口感好得意,咬落有少少爽弹感,估唔到可以咁入味!法式

澳洲小龙虾刺身

法式龙虾带子薏米饭
法式龙虾带子薏米饭

法式忌廉鹅肝扁意粉 $288
法式忌廉鹅肝扁意粉

同朋友另外点咗个意粉,劲大嚿鹅肝,香到爆嘅油脂涌出嚟,渗透落意粉真系啱晒!鹅肝表皮少许香脆,入面软嫩顺滑,香气逼人。

龙虾柚子雪葩
龙虾柚子雪葩

最后梗系有返个雪葩清吓腻🍨连雪葩都有龙虾元素!

另外点咗杯Rosé(Wine pairing $58/glass),个杯真系玫瑰嘅样子!好有feel,好啱打咭🌹
2024-09-10
  • 澳洲小龙虾刺身