2021-07-19
因为限聚令嘅关系,都少咗好多机会嚟兰桂坊🥺见疫情缓和少少,今晚就一于黎兰桂坊行吓,顺便睇吓会唔会有啲新餐厅可以食😋-而家嘅兰桂坊真系少咗好多人,好静😮💨😭好多商户系疫情之下都过得好唔容易,所以一场黎到真系要支持下💪🏻💪🏻-今次行过见到呢间居酒屋🏮主要食串烧同日式小食🥰仲有好多唔同款嘅酒水😍简直啱哂我呢啲唔想食咁饱但又想揾个地方chill下嘅人😍-串烧有好多款式,包括野菜、烧鸟、肉类、海产等等😘最钟意系每款都系一串起叫,咁就可以叫多啲款同朋友share🤩而且串烧都系即叫即烧,会逐款逐款咁上枱,保证黎到嘅时候都系热辣辣🤤🤤-鲜冬菇 $28唔好以为烧冬菇系好容易🤣因为我自己烧过系会好容易干哂水同㶶左🤦🏻♀️但系餐厅烧得十分好,冬菇咬落好多汁,调味唔会太咸,可以食到冬菇嘅原汁原味😋😋-手工鸡皮 $38好fatfat嘅一款串烧😋但系觉得一场黎到,就叫一串黎share下啦😆😆系叫嘅时候店员会问想要脆啲定系烟韧啲~今次我就拣左脆啲😍食落好似食紧薯片咁,一啲都唔会觉得肥腻🤩-鸡软骨 $38/芦笋豚肉卷 $48好欣赏佢地嘅串烧普遍都唔会落太重嘅调味👍🏻咁样先可以食到食材嘅原汁原味,唔会浪费左新鲜嘅食物
鲜冬菇 $28
手工鸡皮 $38
鸡软骨 $38/芦笋豚肉卷 $48
好欣赏佢地嘅串烧普遍都唔会落太重嘅调味👍🏻咁样先可以食到食材嘅原汁原味,唔会浪费左新鲜嘅食物🥰鸡软骨正系体现到呢样嘢,软骨味食落好浓郁😋好够脆口😁芦笋豚肉卷都系一样,只系外面嘅豚肉加左少量嘅盐,入面嘅芦笋咬落去好Juicy,好清新🤩成个配搭好夹👍🏻
牛舌 $56
好推介牛舌😋如果你系好钟意牛舌嘅话一定要叫😆佢相对上系好厚切,火候控制得好好,食落唔会太韧,好香牛嘅油香味🐄🐮
日本广岛蚝 $52
广岛蚝一咬落去彷佛同大海融入左咁😂😂好大阵嘅海水味,好鲜甜👍🏻唔会觉得好腥,而且烧完嘅size都keep到好大只,好似手指公咁长😍
芝士年糕 $46
芝士年糕我觉得系必点👍🏻之前都系食开炸嘅芝士年糕,点知原来烧嘅年糕更有日本风味😋系烧嘅过程搽上左日本酱油,再加上一块紫菜,令味道更加升华🤩芝士亦都好流心😋😋
茶渍饭-鳗鱼粒 $52
呢个茶渍饭我都觉得系饱肚之选😋而且好好味😍佢嘅茶渍饭加入左日式饭素、鲣鱼同埋芝麻,而且个茶底带有少少甜,令到个饭整体食落去好香,食完一啖好自然想再食多几啖😆😆
呢到亦都有好多酒水,包括日本清酒、梅酒、柚子酒、威士忌、啤酒同其他无酒精饮料,价钱都系由$38-$7百几/一千,如果一班朋友不妨开支酒一齐chill下😍
疫情令到好多餐厅嘅经营都好艰难🥺兰桂坊嘅餐厅更系其中一啲受疫情影响得最深嘅一份子,如果大家黎开附近,不妨黎试下京都一串啦👍🏻😍老板同员工好热情招待,而且好用心整串烧💪🏻好希望佢地可以长做长有🤩