2018-11-17
老虎堂听就听得多,但一直都未有机会去铜锣湾试,一系就食得太饱饮吾落,一系就时间吾岩,一系就因为铜锣湾太多珍奶引诱而未排到,总之就好多阻滞。今晚同个fd整完头再食埋饭,都成差吾多十点,点算呢!佢都关门了!但原来是骗人的xp,去到既时候,眼见有无数的人…都有礼貌地问问店员,你地关十点,但还接受下单吗?店员比官方答案我先,话关十点,last order9:30。但都应该知呢到的威力,都冇截过单,咁你地想点啊?!我地都冇理,就照排,因为上次饮完深水埗「圆圆」之后,怕左d黑糖珍珠鲜奶,我同我朋友都吾想再饮奶住,咁就不如回归基本,试下佢个基本功——茶底。饮醇红茶加波霸!但去到波霸的梦想已幻灭了,因为太夜已经卖哂!咁唯有转我最讨厌的细珍珠啦。其实呢到个界定就系,波霸才是平常的大珍珠,珍珠就是细珍珠,香港既分法都冇统一。系我心中波霸同珍珠才是一样喔。一饮,便知龙与凤,呢到系后者。点解,原因好简单,皆因只系饮品的精粹,个茶底,毫无茶味,仲非常之甜。细珍珠吾讲我有偏见,佢系一点都吾烟韧,系好淋,细珍珠已经细,如果佢仲系冇咬口既,咁情况真系难以去想。sharetea的细珍珠同佢既大珍珠一样,都可以做到有咬口
醇红茶珍珠
一饮,便知龙与凤,呢到系后者。点解,原因好简单,皆因只系饮品的精粹,个茶底,毫无茶味,仲非常之甜。细珍珠吾讲我有偏见,佢系一点都吾烟韧,系好淋,细珍珠已经细,如果佢仲系冇咬口既,咁情况真系难以去想。sharetea的细珍珠同佢既大珍珠一样,都可以做到有咬口。佢地两个既分别,就应该只有大小的分别。
红茶底,毫无红茶味道,我同朋友好努力「尝试」为佢饮出茶味,但可惜点饮都饮吾到丁店茶香的余韵,点解啊?茶,就系要有茶香,个种茶味系会好正,好浓郁,会有焕然一身,精神抖擞,赏心悦目等既感觉!呢个就系茶既重点!但竟然冇,佢个味系100%同街市四的一包包片糖煲糖水既味一样。我知道我系饮紧杯片糖加冇咬口细珍珠。仲有,个味真系超级甜,甜到我同朋友会觉得有糖尿,已经不断等佢d冰溶,但都冇用。
哗,真心,我地好失望,系咪冇试到佢出名个几款鲜奶先系咁炸。
但我真心打从基本觉得,茶,是茶饮店的基础基石,只要基本功有问题,关乎佢的饮品又点会好饮,不过不失的话,可能也只是有其他奶味等掩过掩人耳目矣。今晚真的失望透顶。
不过,凡事都想比个机会,于是,相隔一排,我最终试埋佢个波霸厚鲜奶。我决定先下最终结论。
醇红茶珍珠
结果,其实一样。厚鲜奶一点也不觉得厚,也无特别重浓幼滑等,同一杯鲜奶无分别。黑糖亦不特出重甜。到波霸真的最失望!以为大珍珠吾会好似上次咁,谂住细珍珠先可能差。但波霸质地好淋好淋,一d弹牙也无,好似d糕质咁。
波霸厚鲜奶
波霸厚鲜奶
所以对于以上经验,觉得凡事不要盲目跟风,我系真心喜欢珍奶,就算佢是否知名、兴吾兴,我自然会去一试,真系会独立从它的品质出品入手,而决定它的价值。潮流可以兴可以一齐加入,但个样野品质真系好先得,有冇下次,是否会回头就另当别论,这个才是重点。而非现在风气盛行,不能怀抱著赚左呢次钱先算既心态。呢排珍奶风又再吹,成行成市,但质素亦有待时间洪流清算。