2014-05-19
潮人表弟来港工作已近三年,出名爱蒲,对年轻人o既新蒲点更可称得上系无一不知。佢今年升咗职,加咗人工,所以特意约肥肥家族去佢认为今期为最潮o既西餐厅la vache「锯扒」,顺道为小肥表哥同姨妈庆祝生日;佢咁有心,我地一家四口真系好感动 。潮表弟所拣选o既la vache都几隐蔽,大中小三肥用齐三部智能手机揾咗成五分钟都揾唔到 ,结果要向警察叔叔问路先知原来卑利街横越一条楼梯,而餐厅就喺楼梯底隔两个舖位;即系话,如果坐的士,喺士丹顿街落车,大家应行落楼梯;如果喺荷李活道落车,则要行上少少斜坡;个人觉得后者路程较短及安全。当晚喺斜坡上行咗不少冤枉路,大肥爸爸及双脚较弱o既妈咪入到扒房都已经攰哂 。La vache不设订位服务,不过我地𠮶日好好彩,八点钟咁啱有张六人枱,仲要系全厅最正o既一角梳化櫈,虽然室内气氛较嘈,但两老总算坐得舒舒服服。潮点果然系潮点,帮衬o既全部都系年青人,全店最年长就系家父同家母 。店内灯光柔和,大肥就略嫌昏暗,座位舖排非常简单,店舖中央为酒吧及十二个座位,食客可于酒吧区域净饮或用膳,而其他散座则全部靠墙及围绕住酒吧三面,其中靠墙座位全为红色o既梳化櫈,最为舒
Tarte Tatin($98):由苹果批演变出黎o既Tarte Tatin,面层o既苹果蓉好清甜软腍,小肥只系嫌个批底唔够香脆。 Paris Brest($98):依味Paris Brest个泡芙皮同内层唔够脆、唔够松,忌廉夹心又唔够香滑,质感较嚡同粗,整体非常饱滞,系五款 甜品中最唔好食o既一款 。 Croque en Bouche($78):被焦糖浆锁住o既三个球状泡芙超级甜脆,个心好软熟,系五款 甜品中最美味o既一款 。 Eclairs($78):Eclairs只可以话系中规中矩,问题都系个忌廉夹心唔够香滑,泡芙外层唔够松脆。 Clafoutis($78):记忆中Clafoutis系热食o既,餐厅所提供o 既Clafoutis唔冻唔热,属室温,食落有少少怪怪,而且味道偏酸,个人绝不推介啰! 平心言论,晚餐时段$258 + 10%一份牛扒餐,除咗牛扒之外,仲有面包、沙律、及无限量供应薯条,价钱其实好吸引,无奈la vache无论系服务、卫生、以及最重要o既食物质素(尤其系主角牛扒!)都唔系好理想,依个价钱就变得唔多值啰 !