2022-10-21
九町屋地址:北角水星街6-8号恒宝大厦地下B号舖北角好多小店食肆我都甚喜欢,性价比高, 食品质素高, 而北角九町屋是日本菜餐厅, 以一个平民价食到高水准日本料理。个点餐纸很简单方便, 在心水项目旁加上剔就可以了。布置也仿如身在日本, 日本气甚浓, 门口那大公仔摆设, 非常之抢眼, 连行人行过都会忍唔住多望两眼的, 很可爱。小食盐烧三文鱼腩, 鱼腩分明是食油脂啦, 鱼肉中含很多油脂同胶质, 咸烧已经好好食啦。贪香口食物, 芝麻虾多士是以前系菜楼好喜欢食, 但好贵妈妈唔比叫。到长大有能力, 却很难找到吃的地方。芝麻虾多士个面包好脆呀,虽然都是油物油腻唔健康, 但坚好食同重拾儿时回忆感觉。面架芝麻好香,虾胶弹牙都抹得厚身。主食温泉蛋鸡扒肉酱大碗饭, 肉酱似港式免治肉酱, 混合了蕃茄香同酱油香, 好开胃的。同埋仲有丰富架料, 有滑当当的温泉蛋同食到啖啖肉的鸡扒, 把肉酱与捞温泉蛋均, 再连白米饭一起送入口, 美味得很, 吃到停不了口呢!主食饭同鸟冬及寿喜烧都有, 同行的友人点了牛肉寿喜乌冬,弹牙乌冬配,汤汁加蛋豆腐冬菇娃娃菜。人均晚市消费约$100, 已经有一悺主食+小食, 确是贴地,而家有话
地址:北角水星街6-8号恒宝大厦地下B号舖
人均晚市消费约$100, 已经有一悺主食+小食, 确是贴地,而家有话经济唔好, 但去茶餐厅食个碟头饭都要成$80,我宁愿过来九町屋, 同价位而水准高几班。