2022-05-02
🌕Hello我系Moon🌕嚟到深水埗,😍除咗要行一行出晒名嘅黄金/ 高登电脑之外,更加重要当然就系周围揾嘢食啦,🤤而深水埗同旺角都差唔多可以算得上系有扫街嘅风气。😋但系现今社会食肆越来越多选择款式越来越多嘅情况之下🤫当然亦都会有除咗扫街以外近好性价比嘅餐厅啦😋行吓行吓都揾到一间又有烤鱼又可以打边炉任食嘅餐厅,😋无论从外观定系里面嘅装修都可以感受到全新嘅气派, 😆平时鸡煲打边炉都食得多啦, 😍系时候来啲新意可以烤鱼打边炉🤫挪威三文鱼刺身。 😚未食热嘢之前当然就要食啲冷盘开下胃,🤤作为经典挪威三文鱼刺身当然每一块都要有一定嘅厚度先至可以尽情享受,☺️设计上都系以一口作为基础但厚度够晒大满足😌万州烤鱼(泡椒味)。😝万州烤鱼作为重庆特色传统名菜,😋特色就系将鱼剖洗净之后平放喺铁夹中,再放喺炉上用木炭烧烤,🥳盛到专用铁盘中,😛汤底够晒浓郁,主要就系用牛油、红油、白糖、泡椒、辣椒等调味品炒出底料,🤣放上西芹、豆芽等爽口菜。口味咸辣,😉用嘅系鲈鱼就算经历长时间嘅炮制依然保持鲜滑爽口,😙食完佢之后可以去除成条骨就可以作为一个汤底去打边炉啊😎手切安格斯 PRIME。 🤩打边炉当然唔少得要各色各样嘅牛啦,🥳
挪威三文鱼刺身。
万州烤鱼(泡椒味)。
手切安格斯 PRIME。 🤩打边炉当然唔少得要各色各样嘅牛啦,🥳呢一个手切安格斯最大特点就系肉味够晒重而且雪花纹幼条嘅状态😛
封门柳 PRIME级。 😆至于呢一个部位追求嘅更加系少脂肪多肉质嘅咬口,😁鲜红嘅外观显得零舍新鲜😝
牛板腱 PRIME。 😜至于呢一个部位呢感觉上就系雪花又再多啲油脂啊都丰富啲,🤓虽然煎炒煮都好味,😏不过用来做打边炉嘅配料就可以令到雪花播放比较硬身就有牛筋嘅感觉🤩
牛舌。 😋最怕就系硬梆梆,😝不过神奇地呢一度即使唔系薄切但系都可以把握到完美嘅质感😜
即炸响铃, 😍识得打边炉点可以少得你一个最佳配角, 😗即叫即炸有层次有口感,😚只需3秒钟即刻就有最完美最滋润嘅感觉,🥰吸收晒汤底嘅精华更显得出响铃嘅地位😗
另外都好欣赏佢哋嘅即炸鸡软骨!
鸭血。 😍同猪最重嘅地方就系鸭血除咗大块啲之外仲有一种柔滑嘅质感,😛而家唔使去到台湾喺呢一度都可以食到鸭血,颜色上当然可以直接反映新鲜程度。😝微微的甜更加系神来之笔,🤣呢个时候就更需要有酱料嘅配搭☺️
一口自家云吞。 😍另外亦都唔少得热辣辣嘅自家制云吞,😛每粒云吞包住爽口弹滑嘅虾仁,另外仲有些少嘅瘦猪肉,😋真正嘅皮薄馅靓😝,但都要注意烹调嘅时间都唔可以太长,如果唔系就缺少咗鲜虾嘅弹牙同埋猪肉嘅松软😋
打完边炉又点少得甜品,依度嘅雪糕系Gelato ,即系意式雪糕🍦口感会更加软滑而且味道亦都浓郁!🤤我最钟意就系朱古力口味同埋曲奇口味啦😚
🌕最后MoonMoon真系好满意依间放题,火锅配料好新鲜,而且服务态度相当友善,虽然系晚市繁忙时间但系上菜嘅速度都十分快,餐厅亦都好大方,而家亦都有一个优惠每台限定送一锅牛尾锅!牛尾锅啖啖肉,而且好新鲜,钟意食牛尾嘅朋友唔可以错过啊!佢嘅胶原好丰富而且肉质鲜嫩,下次经过深水埗我都会同朋友再过嚟食!🌕
蚊蚊猪老火锅 (深水埗)
深水埗荔枝角道240-244号宝兴楼地下A-C号舖