2019-01-20
四季煲仔饭,我细细个就听过依个名。数数手指,对上一次尼依度食都成八年前🙊 当时对食仲未有咩要求,净系记得好多人排队,同埋个鸭蛋蚝饼好香口好足料~八年后嘅今日,六点半尼到,有四、五张台等紧。排队嘅同时可以睇定餐牌同点定菜,所以一入座野食好快就到。排左大约十分钟已经可以入座。两个人嗌左一个白鳝滑鸡饭($77)、一份腐乳通菜($20),同一份细蚝饼($44),回味下儿时嘅感觉~首先上台嘅系细蚝饼,香口依然,蚝仔饱满,不过印象中好似八年前再多蚝啲(?)但都有可能系我记错嘅🙊 无点鱼露,就咁食都觉得好好味😍然后讲下主角白鳝滑鸡饭,白鳝同滑鸡都好嫩滑、鲜味,同埋成功焗到饭焦,开心🥳 白鳝上面有豆瓣酱,捞埋令个饭有少少酸😅 份量尼讲,一人一煲应该岩岩好,所以两个人食其实唔系好够,但依个唔系店家问题,哈哈😀 不过77蚊一个饭,好似都系偏贵。至于腐乳通菜,腐乳酱都落得几多几重手,我自己口味偏淡,觉得点少少已经好咸,要拿拿林饮返啖水😂整体尼讲,个人觉得蚝饼好食,其余水准中规中矩。环境唔算太好坐⋯⋯点都好,七点三食完行到出去,仍然有长长的人龙~所以想食都系要早少少到呢~